Ved Västerviks gymnasium i Småland innføres nytt adgangssystem, ID-kort for elever og medarbeidere samt kameraer i utvalgte deler av skolen.

I fjor høst meldte SVT Nyheter Småland at tre fjerdedeler av kommunene i Kalmar og Konoberg hadde i perioder måttet ta inn sikkerhetsvakter på skolen i løpet av de siste tre årene. Og ved Västerviks gymnasium måtte vaktene settes inn gjentatte ganger.

Rektor Jörgen Jonsson ved Västerviks gymnasium kommenterer til SVT:

– Vi har haft en hel del incidenter här, framför allt under de senaste två åren. De förändringar som sker i samhället speglar sig ganska snabbt även i skolans värld.

Vad har det varit för ”incidenter”?

– För två år sedan hade vi ett ganska stort slagsmål med ett 30-tal ungdomar inblandade. Men vi har även haft situationer där folk som inte går på skolan har kommit hit och skapat problem.

SVT spør ikke hva rektoren mener med «de förändringar som sker i samhället», selv om mange av deres lesere sikkert kunne trenge å få det inn med teskje.

Sveriges Radio skrev i oktober om «et nytt slagsmål» på skolen. Affarsliv.com skrev i 2016 om nytt bråk på gymnasiet. Islamiska kulturcentret i Västervik påtok seg en meklerrolle på skolen samme år etter mye bråk og innstilt undervisning. Konfliktene var mellom to grupperinger på skolen: en arabisk og en afghansk. Araberne er sunnimuslimer og afghanerne er sjiamuslimer. Det koster å ha sikkerhetsvakter på skolen.

– Att ha en vakt kostar mellan 320 och 390 kronor i timmen. Vi har den senaste tiden haft en eller två, oftast två, vakter på plats varje dag, säger Joakim Jansson.

Rektor Jonsson forteller at skolen samarbeider nært med politi, sosialtjeneste og sikkerhetstjenester.

Hur tror du att det kommer att se ut i framtiden?

– Det är svårt att sia om framtiden. Men vi ser i dag att vi jobbar med de här frågorna på ett sätt som vi inte gjorde för ett par år sedan. Det finns därmed ingen anledning att tro att det skulle minska i framtiden, sier Jörgen Jonsson.

Skolene i Sverige tilpasser seg «de förändringar som sker i samhället». Det er lite hver enkelt skole kan gjøre enn å tilpasse seg. Det er politikerne som står bak og dirigerer de forandringene som skjer i samfunnet. På godt og vondt.

SVT

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.