Mælagata 110 i Skien. Mange villaer i Norge har i løpet av de senere årene gått over fra å være hjem for norske familier til å bli boliger for asylsøkere. Foto: Google Maps.

Når et stort antall mennesker som av grunner man sjelden kan ha sikker viten om, har forlatt noen av verdens mest mislykkede samfunn, og stikk i strid med enhver fornuft har fått livsopphold påkostet i Norge, er en uunngåelig konsekvens at tallrike norske nabolag forandres til det verre.

Dette uhyre viktige samfunnsgeografiske utviklingstrekket er noe folk observerer landet rundt, men det problematiseres aldri. Samfunnet er mer flytende enn før, og selv på mindre steder har man ikke lenger så god oversikt som før over hvem de nye naboene er.

Større norske lokalsamfunn har alltid hatt sosialboliger, bebodd av mennesker som ikke lever like ordnede liv som andre. Men de har bare unntaksvis skapt store forstyrrelser i den sosiale likevekten.

Når en økende andel av sosialklientellet kommer fra mislykkede stater langt bortefra, øker risikoen for lokal mikro-ghettoisering. Et eksempel på dette kan man lese om i Telemarksavisa torsdag: Dagen i forveien rykket nødetatene ut to ganger til Mælagata 110 i Skien på grunn av brannmeldinger.

Men utrykningene kom ikke som lyn fra klar himmel:

Naboer tok allerede i oktober kontakt med Skien kommune og luftet sine bekymringer rundt hendelser og episoder som de har fått føle på kroppen. Bygget i Mælagata er eid av Skien kommune.

Naboene har gjentatte ganger opplevd skrik om hjelp, høylytt krangel, trusler og munnhoggeri, slåssing, husbråk og knusing av gjenstander.

Folk på stedet har i månedsvis forgjeves etterlyst informasjon fra kommunen. En bekymringsmelding som naboene har sendt til kommunen, er mild i formen, men lar det med ett ord skinne igjennom at problemene i nabolaget ikke skyldes innfødte:

Vi understreker igjen at vi ikke er ute etter å lage vanskeligheter for kommunen, men vi må få komme fram med vår uro og våre spørsmål. Som regel er det smart, og av det gode, å informere berørte parter i forkant av store endringer om man vil lykkes med integrering, men i dette tilfellet har Skien kommune vært frustrerende tause og skapt mye unødvendig uro blant naboene. Vi er rett og slett skremt av den nye situasjonen og vil at Skien kommune skal berolige oss med tanke på denne. Vi har også et krav om trygghet.

I det nye Norge er det nok dessverre ikke så sikkert at menneskene som bodde i landet fra før, har krav på trygghet. For hvis det var tilfellet, ville ikke norske myndigheter ha importert og distribuert så mange sikkerhetstrusler som de rent faktisk gjør.

Lokalavisen hanker inn kommunens helse- og velferdssjef Erik Nordberg for en kommentar. Som seg dessverre hør og bør i norske lokalsamfunn med gjennomsiktige forhold, slipper han unna med generaliserende bullshit. Nordberg svarer tross alt ikke personlig for norsk utlendingspolitikk. Men han hadde kanskje ikke kjempet med nebb og klør mot å få konsekvensene av den i fanget heller?

Denne historien om et forringet nabolag og en lokal administrator som toer sine hender, vil med minimale variasjoner ha skjedd flere steder i landet. Men til tross for at dette er et nasjonalt utviklingstrekk, blir alle puslebitene i bildet betraktet isolert – om overhodet, gitt at det som regel handler om stoff lokalavisene bare serverer sine betalende abonnenter. Og hvem har lyst til å snakke ned prisen på sin egen eiendom?

Samtiden innbiller seg gjerne at den er hyperinformert. Det er en sannhet med store modifikasjoner. Hvor informert er den som ikke har nubbesjanse til å vite om nabolaget er i ferd med å bli ødelagt eller ei?

 

Start 2019 med å støtte Document

Et fast månedlig beløp gjør at vi kan planlegge utvidelser og vekst. Og hvis du foretrekker impulsive enkeltbeløp, så overraskes vi gjerne 🙂

[simpay id=»280380″]

Eller overfør til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.