Innenriks

Utlendingsdirektoratet (UDI) har besluttet å plassere mellom 200 og 250 «flyktninger» i et midlertidig mottak på Heistadmoen militærleir like utenfor Kongsberg, skriver Laagendalsposten, som også opplyser at personene det gjelder vil komme på mandag.

Det spesielle med beslutningen er at kommunen – som over natten får én prosents befolkningsøkning – fikk vite om det hele sist onsdag, og allmennheten ikke før i dag. Ordføreren er perpleks:

– Saken er meget spesiell, sier ordfører i Kongsberg, Vidar Lande. Han har kjent til saken siden onsdag.

– Jeg ble da ringt opp av en person som forteller at gamle militærforlegninger på Heistadmoen er leid ut til UDI. Denne personen forteller at det vil ankomme mellom 200 og 250 flyktninger på mandag, sier han.

Heistadmoen bygninger

Heistadmoen

Lande reagerer ikke først og fremst på at denne demografiske og politisk relevante nyheten kommer som lyn fra klar himmel for lokalsamfunnet, men anfører i stedet teknikaliteter:

– Vi har fortalt UDI at å ta imot flyktninger i et aktivt øvingsområde for væpnet personell fra forsvaret, ikke er en god løsning. Vi har informert om vedtakene som sier at lokalene ikke skal brukes til boligformål. Vi har siden fått svar om at de forstår problematikken og fikk samtidig spørsmål om kommunen har alternativer i krisesituasjonen som har oppstått, sier han.

Kongsberg kommune har svart UDI at Kongsberghallen er ett alternativt sted med kapasitet til så mange – på så kort varsel.

Heistadmoen asylmottak

Heistadmoen er fremdeles et aktivt øvingsområde for Forsvaret. Et lite nabolag får brått 250 nye naboer imorgen.

Noen tjener naturligvis penger på det hele:

Det er eiendomsutvikler Bård Rieber-Mohn som har base i Oslo, som på oppdrag fra UDI, nå klargjør et midlertidig mottak på Heistadmoen. I følge Rieber-Mohn er dette et kortsiktig tilbud og kontraktens varighet er i utgangspunktet to måneder.

Han er leietaker av eiendommen som eies av selskapet KC-Invest. Han bekrefter at han har tilbudt muligheten for UDI, som har takket ja.

En ser helst at folk på stedet ikke reagerer negativt på de nye innbyggerne:

– Vi har møtt en lokalbefolkning som ønsker å bistå frivillig. Dette er Kongsbergs mulighet til å gi flyktninger en varm velkomst selv om de ikke skal bli boende her, sier han.