Det går fort i UDI-svingene om dagen. Alle de nyankomne asylsøkerne skal bosettes. Hoteller og campingplasser søkes. Det betales inntil 1000 kroner natten for akutt innkvartering.

For en drøy uke siden ble det bestemt at Heistadmoen militærleir skulle huse 200-250 asylsøkere. Kommunen fikk fem dagers varsel. Vi tar en kjapp repetisjon:

Ordfører i Kongsberg, Vidar Lande, uttalte:

Vi har fortalt UDI at å ta imot flyktninger i et aktivt øvingsområde for væpnet personell fra forsvaret, ikke er en god løsning. Vi har informert om vedtakene som sier at lokalene ikke skal brukes til boligformål. Vi har siden fått svar om at de forstår problematikken og fikk samtidig spørsmål om kommunen har alternativer i krisesituasjonen som har oppstått, sier han.

Nå er imidlertid avtalen sagt opp. UDI vil kompensere for tre ukers drift, men vil ikke lenger bruke militærforlegningene.

Heistadmoen asylmottak

Kanskje UDI i det minste bør gjøre en befaring via Google?

– Vi betaler driftsoperatøren for de tre ukene oppsigelsestiden varer, men kommer ikke til å benytte oss av plassene. Vi tror dette vil dekke de faktiske utgiftene de har hatt i forbindelse med saken, sier regiondirektør i UDI Eirik Eide om akuttmottaket som det ikke blir noe av i Kongsberg.

Det haster. Det ankommer 250-300 asylsøkere hver dag. UDI har ikke tid til befaring på stedene de velger til akutt innkvartering, sier de.

Laagendalsposten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂