Kommentar

 Maren Ueland.foto: Facebook

 

Man velger ikke å bli martyr. Det er det andre som gjør. Og de vet ikke en gang hva de gjør. Det hele beror på et sammenfall av omstendigheter.

Når disse inntreffer velger historien ut noen til å bli martyrer.

Under unntakstilstanden i Polen i 1984 ble presten Jerzy Popiełuszko myrdet av tre sikkerhetsagenter. Han betalte den ultimate pris og ble folkets martyr.

Noe sier meg at skjebnen til Maren Ueland og Louisa Vesterager Jepsersen har trekk som gir et omriss av martyriet.

De var tilfeldige ofre for en målbevist og sanseløs vold. De er nordiske jenter, symboler på uskyld og den totale tillit til verden. De campet ute i ødemarken, overbevist om at ingenting kunne skje dem.

Hvem hadde gitt dem denne tilliten som viste seg bunnfalsk? Det er den tillit og dårlige samvittighet som innprentes vestlig ungdom fra de er født: På den ene siden en holdning som sier at the world is my oyster, verden er til for å nytes, og menneskene i fremmede kulturer fortjener å møtes med en tillit vi ellers reserverer for mennesker vi stoler fullt og fast på.

Hvem har gitt unge mennesker en slik tillit til verden? Det er politikere og medier hvis politikk har forvandlet verden til et utrygt sted. De byer og gater som før var trygge er i dag det motsatte. De er ikke til å kjenne igjen. Marrakesh har kommet til Norge og Danmark.

Dette er selvsagt bakgrunnen for at politikere fra Jens Stoltenberg til Erna Solberg og Lars Løkke Rasmussen kaller drapene for «meningsløse». Det er et forsøk på å besverge og fornekte det åpenlyse: Drapene er i høy grad meningsfulle.

Man kan legge dem ved politikernes dør. De er deres ansvar.

Tilsynekomsten av martyrer er ikke noe som skjer over natten. Men det er på vei.

Ikke bare de to jentene, men også alle andre jenter som voldtas og fornedres, hjemme og ute, og blir ofre for en politikk som er grunnleggende falsk og fiendtlig mot «oss» mennesker fra Vesten.

Hvorfor finner folk seg i det? Hvorfor lar de det skje?

Ut fra en følelse av avmakt og maktesløshet.

Med en større oppriktighet kunne mange av overgrepene vært forhindret. Store ressurser mobiliseres for å redde miljøet, men hvorfor snakkes det ikke om en forverring av det menneskeskapte samfunnet? Er ikke det viktigere?

Ordene «meningsløs» er ment å holde folk nede i en tilstand av maktesløshet. De må for all del ikke våkne til forståelse av sammenhengene mellom Marrakesh og Oslo. At løgnene som utbres i våre samfunn gjør at de møter sin skjebne i Marokko, helt uforberedt.

Vi ser det samme igjen og igjen: Unge mennesker aner ikke hva de går i møte. De forstår ikke at Norge ikke lenger er Norge. Danmark ikke lenger er Danmark.

Hvem har ansvaret for det? Politikerne som kaller drapene «meningsløse». Oversatt betyr det: – Jeg vil ikke ta noe ansvar for det som har skjedd. La oss heller søke tilflukt i å snakke om dødens meningsløshet. Den er god å ha.

Men dette er misbruk av døden. Jentenes død hadde en avsender. De ansvarsmenneskene som nekter å se det og si det, er selv medansvarlige for at det skjer, igjen og igjen. I Europas byer som i Marokko. Hver gang de sier det er «meningsløst», understreker de sitt eget ansvar.

Jentene falt som ofre for jihadismens bestialitet som kan operere fordi hverken myndighetene i Marokko eller Oslo og København ønsker å henge bjella på katten.

Jentenes rammes av en grov urett, helt sakesløse. Dette er nok et kriterium ved martyriet: Uskylden.

I tillegg kommer blodsbåndet. I en så splintret verden som vår blir blodsbånd revitalisert.

Når blodet farver jorden blir noe sittende igjen.

Men viktigst av alt er hva de blir symbol på. Hvis Jens Stoltenberg, Lars Løkke Rasmussen og Erna Solberg blir symboler på løgnen, blir jentene symboler på sannheten.

Ved å hedre deres minne hederer vi sannheten i oss selv.

Slik fungerer martyriet.

 

 

Start 2019 med å støtte Document
Et fast månedlig beløp gjør at vi kan planlegge utvidelser og vekst. Og hvis du foretrekker impulsive enkeltbeløp, så overraskes vi gjerne : )

Eller overfør til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.