Ken Andre Ottesen, vaktsjef i VG, skriver på sin FB-vegg et program for 2019. Det gjenspeiler et syn på verden som er minst ti år akterut. Når en vaktsjef ønsker å gå i krig med et slikt syn, kan vi bare si: Lykke til! Fortsett med det!

Det er tidlig med nyttårsforsett, men jeg skal tyvstarte: I 2019 skal jeg trappe opp den skriftlige og verbale kampen mot alle som forsøker å undergrave den tradisjonelle pressen og demokratiet.

Husk dette:
1. Resett, HRS og Document er ikke noe alternativ til VG, NRK, TV2, Dagbladet, Aftenposten og landets lokalaviser. Ytre høyre-bloggene hisser opp allerede sinte mennesker til å tro at de er ofre for en global plan om å bytte ut hvit, kristen befolkning med brune, muslimske migranter – og at vi i mediene jobber for at det skal skje. Paranoia er stort sett en sak for fastlegen, men bare så det er sagt: Det er ingen som står bak ryggen på oss og bestemmer hva vi skal skrive, om hvem vi skal skrive noe om og når vi skal gjøre det.

2. Bitre og sure gubber i 50-, 60- og 70-årene må ikke få definere hvordan samfunnet skal møte feminisme, innvandring og generell utvikling.

3. Holocaust skjedde. Ikke gi personer som hevder det motsatte oppmerksomhet.

4. Maskerte, voldelige idioter representerer venstresiden i norsk politikk like lite som Hitler representerer høyresiden. Slutt å bruke ytterpunkt for å sverte hverandre. Med mindre du faktisk diskuterer med Hitler.
Da er det lov.

5. De som skriker høyest er ganske få. Det er nettopp derfor de skriker så høyt.

6. Pust med magen. Det kommer til å gå bra.

Oslos viseordfører ble varm av Ottesens program. Det overrasker ikke.

Men det finnes alltid noen der ute som setter en på plass. Trond Sørensen skriver det alle oppegående mennesker vet:

Det må være passe slitsomt å konstruere så mange stråmenn før en skriver noe.

HRS, Resett og Document er sant nok ikke et alternativ til tradisjonelle medier. Ikke er de bra på noen måte heller. Men når du og andre i tradisjonelle medier forsøker å argumentere mot deres eksistens, så glemmer dere eller mangler forståelse for hvem som har skapt disse «bloggene».

Det er jo de tradisjonelle mediene selv som har skapt markedet disse oppererer i. Dere har skapt de med manglende og ubalansert dekning, dere har skapt de fordi dere har blitt alt for komfortable med deres berøringsangst og dere har skapt de ved å hevde at dere i motsetning til alle andre ikke lar deres arbeid blir preget av egne bias.

Dere har skapt de med clickbaiting og forsider som handler mer om middagen til en kjendis fra Paradise Beach enn om reelle utfordringer, reelle gode debatter og meningsutvekslinger.
Dere har fått det dere selv har skapt og er derfor de siste til å ha noen moralsk rett til å forsøke å rive disse ned uten først å anerkjenne deres eget ansvar for at de faktisk eksisterer.
Det finnes blogger som overgår både VG og Dagbladet en høy gang. Resett etc er ikke en av disse men jeg vill foreslå at du dropper å bruke blogg som en nedsettende omtale. Blogger er jo generelt mye bedre enn VG uansett.

Men Ottesen får støtte av en kollega, Krister Hoaas, som mener at nordmenn blir mer og mer positive til innvandrere, av den enkle grunn at fordommer dør i møte med mennesker. Saken heter: Større tillit til innvandrere

Den er illustrert med et bilde av kvinner i abaya, tatt bakfra. Her er det ikke bare Hoaas som blottstiller seg, men også hans gamle arbeidsplass Bergens Tidende.

En oppegående pressemann/-kvinne ser dobbeltkommunikasjonen mellom tittel og bilde.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.