Sakset/Fra hofta

Skjermdump, VG Instagram

VGs vaktsjef Ken Andre Ottesen har tyvstartet sine nyttårsforsetter med en seks punkters huskeliste på Facebook: I 2019 skal han trappe opp den skriftlige og verbale kampen «mot alle som forsøker å undergrave den tradisjonelle pressen og demokratiet». Det er de alternative mediene som er problemet, skal vi tro vaktsjefen.

Det er selvsagt fristende å ta til motmæle mot denne typen stråmenn og karikaturer som selvrettferdige representanter for gammelmediene serverer jevnlig i forsøket på å beholde hegemoniet. Et alternativt nyttårsforsett kan derfor gå ut på det motsatte; altså bruke litt mindre tid på å imøtegå de bitreste og mest skjellsordbefengte debattinnleggene i 2019.

Husk dette:

  1. Når VGs vaktsjef må rette nyttårsforsettene sine mot alternative medier som Resett, HRS og Document, forteller det først og fremst at disse mediene utgjør en reell trussel mot gammelmedier som VG, Dagbladet og Aftenposten. Ikke hiss deg opp over «Ytre høyre»-narrativet som utlegges fra den kanten. Det er fake news. Hold stø kurs og tenk selv. Husk at det ikke står noen bak ryggen på VGs vaktsjef og bestemmer hva journalistene skal skrive, om hvem de skal skrive noe om og når de skal gjøre det. Alle de politisk korrekte artiklene og nyhetsoppslagene som produseres i gammelmediene dag ut og dag inn skyldes kort og godt at mange av deres ansatte sliter med å være kritiske til den virkelighetsbeskrivelsen som de selv bekjenner seg til. Det er blant annet dette Terje Tvedt skriver om i sin bok «Det internasjonale gjennombruddet». For å evne å se grunnleggende kritisk på noe må man nemlig befinne seg i en eller annen form for opposisjon.
  2. Sinte og fortvilte journalister, politikere og kunstnere i 30-, 40-, 50, og 60-årene må ikke få definere hvordan samfunnet skal møte de stemmene som fungerer som et korrektiv til det rådende paradigmet. Demokratiet omfatter motkulturbevegelser, meningsbrytning, antagonisme og høy temperatur i debatten. Demokrati er det motsatte av ensretting og konsensus. Fortsett derfor med å si det du mener, men husk folkeskikken.
  3. La stå som forfattet av VGs vaktsjef: Holocaust skjedde. Ikke gi personer som hevder det motsatte oppmerksomhet.
  4. Stalin representerer ikke venstresiden. Slutt å bruke ytterpunkt for å sverte hverandre. (Med mindre du diskuterer med Eivind Trædal eller andre trædøler. De kommer neppe for å diskutere, men for å skjelle deg ut. Da er det lov å forlate rommet. Du trenger ikke ta dritt).
  5. Husk at de som rir den moralske hesten hardest egentlig er ganske få, og de sitter ofte i samme ekkokammer. Det er nettopp derfor de skriker så høyt om hatprat, rasisme, Donald Trump og alskens ondskap som de mener er rundt seg, overalt. Folk flest er langt mer liberale og frisinnede enn denne gjengen.
  6. Følg vaktsjefens oppfordring til slutt: Pust med magen. Det kommer til å gå bra. Demokratiet overlever nok 2019 også – selv om gammelmediene skulle finne på å påstå det motsatte.