Mohamed Trabelsi. Foto: Tunisias sosialdepartement.

«Tunisia avviser kategorisk tvangsutsendelse av egne ulovlige migranter fra deres respektive ankomstland», sa Tunisias sosialminister Mohamed Trabelsi ved åpningen av et seminar om migrasjon i Tunis den 18. desember – som FN har utropt til internasjonal migrasjonsdag.

Trabelsi presiserte at den tunisiske regjeringen støtter deres rettigheter til integrering og grunnleggende tjenester i ankomstlandene, mens den ikke aksepterer at de returneres med mindre de selv har meddelt intensjoner om å vende tilbake til hjemlandet, skriver Giornale di Sicilia.

Trabelsi – som anslo antall tunisiere som oppholder seg ulovlig i utlandet, til 200.000 – kritiserte ensidige tiltak fra visse ankomstland i talen sin, og understreket at en problematikk som den irregulære migrasjonen bare kan løses ved hjelp av internasjonale avtaler og konvensjoner.

Det som har fått de ulovlige migrantene til å forlate sine hjemland, er krig, konflikt, vanskelig økonomi og menneskerettsbrudd, mente den tunisiske statsråden, som kunngjorde en «nasjonal migrasjonsstrategi» for «institusjonalisering av migrasjonssystemet» i Tunisia.

Lorena Lando, som er utsending fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), minnet på sin side om sammenhengene mellom migrasjonen og målene for bærekraftig utvikling i FNs Agenda 2030. Utarbeidelsen av en nasjonal strategi kan være en av løsningene på migrasjonsproblemet i Tunisia, sa hun.

Ifølge IOM er det ca. 600.000 ulovlige migranter i Tunisia, mens antall tunisiere som oppholder seg ulovlig i utlandet, skal være ca. 1,3 millioner.

Seminaret i Tunis hadde tittelen «Prioriser les objectifs de développement durable (Odd) en lien avec la migration dans les stratégies nationales de développement» (prioritering av bærekraftsmålene i relasjon til migrasjonen i nasjonale utviklingsstrategier), og ble arrangert i samarbeid mellom IOM og tunisiske myndigheter.

Formålet var å

dra full nytte av av migrasjonens potensial for utvikling, og fremme utvikling av et system for kontroll og evaluering av måloppnåelsen hva angår bærekraftig utvikling i denne sektoren.

«Et tettere samarbeid med opprinnelseslandene vil gjøre vårt arbeid med å returnere dem som har fått avslag enklere», lød noe av statsminister Erna Solbergs begrunnelse for Norges tilslutning til FNs migrasjonsavtale.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂