To nydelige og glade jenter fra Norge og Danmark ville utforske verden. Det er så mye spennende å se og gjøre. Og så mange interessante mennesker å treffe. Hjemme sitter foreldre med klump i halsen og følger med på det lille grønne lyset på Facebook. Den beroligende følelsen av at datteren er logget på eller var det for en times tid siden. Vi kjenner den følelsen godt vi som har slike reiseglade blonde og pene døtre som gjerne vil reise litt utenfor allfarvei.

Min egen lyseblonde datter befinner seg for tiden med ryggsekk i Thailand. Sammen med venner. Sosiale medier er betryggende. Vi kan følge litt med fra den andre siden av kloden. Disse ungdommene greier seg ikke uten internett i flere dager. Blir det stille, er det noe galt. Heldigvis har de vett til å låne en mobil for å si ifra at telefonen er gått i stykker hvis det skulle skje. For det har de fått beskjed om.

På New Zealand ble det 1. desember i år plutselig stille fra britiske Grace Millane. Det var dagen før 22-års dagen hennes. Da hun på bursdagen sin ikke responderte på hilsner på sosiale medier forsto familien at noe var skjedd. Grace reiste på egenhånd.

Her family, who said they spoke to her «most days», became concerned when she failed to reply to birthday messages on Sunday and said her silence was «completely out of character».
1 December, 21:41: Later that evening, she is seen with a «male companion» at Citylife Hotel on Queen Street, which is just a few minutes’ walk from Sky City.

9. desember ble Grace funnet drept i veikanten utenfor Auckland. En mann er siktet for drapet. Det var samme mann som politiet hadde identifisert fra lørdag kveld.

Vi forstår at drap kan forekomme hvor som helst i verden. At det er tilfeldigheter. Men vi vet også at det er større risiko for voldtekt og drap hvis man er pen og blond jente som reiser alene. Det har vært nok av velmenende mennesker som skal «bevise» at det er trygt overalt bare for å bli motbevist ved å bli myrdet av de samme «snille» menneskene. Naivitet er livsfarlig. Å la ens barn vokse opp i den tro at alle vil dem vel, er også farlig. At barnehager, skoler og myndigheter terper på at alle er like gode, er både uansvarlig og farlig. Hva slags risikovurdering man legger til grunn, må også omfatte mennesker og kulturer. Fjellvettregler er ikke lenger nok.

29 år gamle Jay Austin og Lauren Geoghegan ble begge drept i Tajikstan av IS-sympatisører da de syklet verden rundt for å vise at det ikke var farlig. Jay Austin sa under turen:

“You read the papers and you’re led to believe that the world is a big, scary place,” Mr. Austin wrote. “People, the narrative goes, are not to be trusted. People are bad. People are evil.

“I don’t buy it. Evil is a make-believe concept we’ve invented to deal with the complexities of fellow humans holding values and beliefs and perspectives different than our own … By and large, humans are kind. Self-interested sometimes, myopic sometimes, but kind. Generous and wonderful and kind.”

“No greater revelation has come from our journey than this»


«Mennesker er snille»

I Sverige ble voldtekten og drapet på Elin Krantz i 2010 betegnet av Julia Caesar som et «politisk mord»Drapsmannen var Ephrem Tadele Yohannes fra Etiopia. Elin hadde flyttet fra et småsted inn til Gøteborg. I Falköping hadde man tillit til hverandre. Julia Casear skrev:

Storstaden Göteborg är en annan värld. Efter två månader i storstaden vet Elin Krantz ännu inte att en kvinna inte ska gå ensam hem från spårvagnen mitt i natten, i synnerhet inte om hon är blond, söt och berusad. Hon har inte insett att hon lever i det nya Sverige där man inte kan lita på någon, mer än dem man känner mycket väl.

Vi har heller ikke glemt Martine Vik Magnussen som ble voldtatt og drept i London av Farouk Abdulhak fra Jemen. En «studiekompis» som hun stolte på.

 

Ungdommen tror at de vet best. At fremtiden tilhører dem. De er barn av regnbuen. Nei, vent litt. De har også foreldre. Foreldre som burde ha fortalt dem at ikke alle vil dem vel. At det er farlig for dem i andre land og blant andre kulturer. Man trenger ikke å være dommedagsprofet bare fordi man er realist. Er man kvinne, lyseblond og pen, ja da må man ta sine forhåndsregler. Uansett hvor man befinner seg nå som du kan møte folk fra hele verden bare du skal ut og handle brød.

Det er forskjellige motiver som ligger bak et ran og en voldtekt med drap til følge. Man kan ikke bare hevde at «kriminaliteten i området er lav» og at det dermed er trygt for nordiske jenter å sove ute i telt i ødemarken. Det er uhjelpsomt når menn står frem og sier at de aldri er blitt utsatt for noe i det og det området. Det er feil definisjon av trygt.

Det gjorde vondt å lese om Helle Jespersen, moren til 24 år gamle Louisa Vesterager Jespersen som fortalte at de hadde frarådet datteren å reise til Marokko. Disse døtrene våre er blitt over 20 år, og de hører ikke etter når de mener foreldre maler fanden på veggen. De ser ikke sin egen sårbarhet og naivitet. Det har gått bra frem til nå, ikke sant?

Vi vil så gjerne at de skal leve livet til det fulle. At de skal få se verden. Men aller mest ønsker vi at de skal overleve.

BBC

 

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.