Nytt

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz og visestatsminister Heinz-Christian Strache under en pressekonferanse i Wien den 4. desember 2018. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix.

Etter to nylige mordsaker i Østerrike hvor begge de mistenkte er afghanske asylsøkere, vil regjeringen i landet nå forby asylsøkere å gå ut mellom klokken 22 om kvelden og klokken 6 om morgenen.

Den 27. november ble en 21 år gammel mann knivstukket til døde av en 24 år gammel afghaner med avslått asylsøknad som var kjent for politiet på grunn av tidligere kriminalitet, og den 9. desember ble en 16 år gammel pike knivstukket til døde av en 17 år gammel afghaner som i tre-fire måneder hadde vært hennes kjæreste.

Nyheten om regjeringens initiativ ble kunngjort av Østerrikes visestatsminister Heinz-Christian Strache (FPÖ) under et talkshow på allmennkringkasteren Österreichische Rundfunk (ORF) søndag, skriver Die Welt.

Statsminister Sebastian Kurz (ÖVP) understreker at et forbud mot å gå ut ikke er rettslig mulig, skriver Der Standard, men han har gitt innenriksminister Herbert Kickl instruksjoner om å utarbeide klarere husregler og strengere kontroller for asylsøkere i mottak, slik at virkningen i praksis skal bli den samme.

På spørsmål om plikten til tilstedeværelse via husregler sa Strache på ORF-talkshowet «Im Zentrum»: «Ja, det er rettslig mulig, og man må også kunne forlange av personer som søker vår beskyttelse og mottar skattefinansierte tilskudd, at de kan bli passet på døgnet rundt.»

Maria Stern, som er leder for det venstrepopulistiske partiet Liste-Jetzt, er kritisk til regjeringens forslag. «Kun 0,3 prosent av afghanerne som bor i Østerrike, er mistenkt for vold», sier hun, og trekker dermed den konklusjon at 99,7 prosent av afghanerne er fullstendig rettskafne og bare vil leve i fred i Østerrike.

For Norges vedkommende viste Statistisk sentralbyrås (SSB) rapport 2017/36 Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre at andelen gjerningspersoner pr. 1000 innbyggere var på 127,6 for afghanere i tidsrommet 2010–2013, mot 44,9 for personer uten innvandringsbakgrunn (tabell 3.8, side 27).

 
 

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!