Nytt

Foto: Reuters

9. desember skrev vi:

FNs migrasjonavtale har skapt en regjeringskrise i Belgia. De fire regjeringspartiene kunne ikke bli enige om å underskrive avtalen.

Statsminister Charles Michel fikk et ultimatum fra koalisjonspartner Ny flamsk allianse (N-VA) på lørdag: Reis til Marrakesh og du regjerer uten oss.

Statsminister Charles Michels tilhører det liberale partiet Reformistbevegelsen og reiste søndag til Marrakesh for å undertegne FNs migrasjonspakt etter et møte med den belgiske kongen.

Neste parlamentsvalg i Belgia er i mai og Michel håper å kunne lede en minoritetsregjerings frem til da. Det er det ikke sikkert at han får anledning til.

Statsminister Charles Michel fikk ikke til å lede noen minoritetsregjering. Også i Belgia har det vært store protester mot Marrakesh-avtalen. En planlagt demonstrasjon mot Marrakesh-pakten ble forbudt av borgermesteren og byrådet i Brussel. 45.000 hadde meldt sin interesse i forkant. Sist helg demonstrerte over 5000 mennesker utenfor parlamentet – tross forbudet. Politiet måtte bruke vannkanoner og tåregass.

Til parlamentet tirsdag ettermiddag sa statminister Michel:

Jeg har bestemt meg for å gå av og vil umiddelbart møte med kongen.

Han sa at hans ønske om å forme en mindretallsregjering frem til valget i mai ikke hadde blitt «hørt» og sa at han respekterte dette.

Euronews

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.