Nytt

Foto: Den belgiske statsministeren Charles Michel – Reuters

FNs migrasjonavtale har skapt en regjeringskrise i Belgia. De fire regjeringspartiene kunne ikke bli enige om å underskrive avtalen.

Statsminister Charles Michel fikk et ultimatum fra koalisjonspartner Ny flamsk allianse (N-VA) på lørdag: Reis til Marrakesh og du regjerer uten oss.

N-VA godkjente ikke FNs migrasjonspakt og sier at hvis Charles Michel underskriver avtalen så vil de bli tvunget til å gå ut av regjeringssamarbeidet. De tre andre regjeringspartiene har imidlertid godkjent avtalen.

Den belgiske innvandringsministeren, Theo Francken, er fra N-VA. Han vil bli erstattet med Maggie De Block.

Image result for maggie de block

Maggie De Block har også tidligere vært innvandringsminister. Hun sier at hun overtar «et rot» og at hun ønsker å gjeninnføre en «human migrasjonspolitikk».

“Jeg overtar et departement i krise. Det er kaos», kommenterte De Block.

Statsminister Charles Michels tilhører det liberale partiet Reformistbevegelsen og reiste søndag til Marrakesh for å undertegne FNs migrasjonspakt etter et møte med den belgiske kongen.

Neste parlamentsvalg i Belgia er i mai og Michel håper å kunne lede en minoritetsregjerings frem til da. Det er det ikke sikkert at han får anledning til. Kan hende vil denne regjeringskrisen fremtvinge et nyvalg. Statsminister Michel sier at dette i så fall kan paralysere landet i et helt år.

 

Brusselstimes   The Guardian

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!