Foto: Reuters

Statssekretær Lars Westbratt bekreftet under et intervju med pressen torsdag at den svenske regjeringen kommer til å godkjenne FNs migrasjonsavtale i neste måned. På spørsmål fra Expressen om vag ordlyd som kan gi rom for tolkninger, svarte Westbratt:

– Ja, det kan jag väl delvis hålla med om. Men det är över 180 länder som har förhandlat om det här.

– Det är ett viktigt avtal om samsyn på svåra frågor som inte kan lösas nationellt eller regionalt, utan snarare har en global vinkel. Därför är det viktigt att de här frågorna kommer in i FN-sammanhanget och att det finns ett dokument som vi kan gå tillbaka till i efterhand. Det är inte ett juridiskt bindande avtal utan en resolution, sier Lars Westbratt.

Sverigedemokraternas talsperson for innvandring, Paula Bieler, sier nei til avtalen.

– Jag är ännu mer kritisk nu. Det kvarstår oerhört många frågetecken kring hur man har resonerat och vilken konsekvensanalys man har gjort. Det är ett oerhört stort och luddigt avtal. Det finns fler frågetecken än faktiska definitiva svar.

– Problemet med ramverket är att det är fullt av exempel på vad man kan tänkas göra. Det kallas för icke-bindande samtidigt som det är många åtaganden som man säger sig vilja göra. Det blir inga faktiska konsekvenser utom i de länder som försöker lösa allt på egen hand – som Sverige.

Kritisk er også Moderaternas talsperson for innvandring, Johan Forssell. Han vil ha en konsekvensanalyse av avtalen:

– Det finns ingen konsekvensanalys av vad det här ramavtalet innebär för svensk migrationspolitik. Det tycker jag är väldigt märkligt – att regeringen har för avsikt att underteckna något utan att veta vilka följder det kan få.

Statssekretær Lars Westbratt beklager at flere land ikke vil godkjenne Marrakesh-avtalen:

– Det är naturligtvis olyckligt att länder inte ställer sig bakom den här ambitionen, konstaterer Westbratt.

Expressen

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!