Nytt

Kinesiske myndigheter har satt i gang en kampanje mot halal-produkter i regionen Xinjiang nordvest i landet, der muslimske minoriteter holder til.

Kampanjen skal ha til hensikt å bekjempe ekstremisme.

Lokale ledere i kommunistpartiet i regionhovedstaden Urumqi sverget mandag en ed på å bekjempe «halal-trenden til siste slutt». I en artikkel på byens offisielle WeChat-konto oppfordrer de andre partifolk til å avlegge ed.

– Min tro er marxist-leninisme. Jeg må heise flagget høyt og kjempe mot halal-trenden til siste slutt, i overensstemmelse med min tro, selv til døden, heter det i eden.

I uttalelsen varsles det også at kantiner ved arbeidsplasser i regionen endrer menyene slik at offentlig ansatte kan prøve ut «matretter av ulik nasjonal opprinnelse».

Den statlig kontrollerte tabloidavisen Global Times siterte onsdag «eksperter» på at halal-mat visker ut grensen mellom religion og sekulær livsstil, noe som gjør det «lett å bli fanget av religiøs ekstremisme».

Uigurer og andre muslimske minoriteter i Xinjiang-regionen er ilagt en rekke reguleringer. Det er forbudt å ha skjegg, forbudt å bruke burka, og mange har blitt pågrepet og sendt til såkalte omskoleringsleirer der de gjennomgår politisk indoktrinering, selv for å ha begått små lovbrudd. De får heller ikke holde kontakt med familiemedlemmer utenfor landet, eller utveksle hilsener ved islamske høytider i sosiale medier, heter det i en FN-rapport som ble lagt fram i august.