Nytt

Kinesiske militære har installert spionverktøy i datamaskinkomponenter som ble sendt verden over, skriver Bloomberg Businessweek.

Den amerikanske komponentprodusenten Supermicro står i sentrum for magasinets avsløring. Selskapet har en kinesisk underleverandør som skal ha latt kinesiske militære agenter plante spionverktøy på varer levert til Supermicro.

– Tenk på Supermicro som maskinvarens Microsoft. Å angripe denne maskinvaren er som å angripe Windows, det er som å angripe hele verden, sier en av Bloombergs anonyme kilder, som skal være en tidligere amerikansk etterretningstjenestemann. Bloomberg har snakket med 17 ikke navngitte kilder, hvorav seks er eller har vært ansatt i amerikansk etterretning.

Supermicro og to av selskapets kunder, Apple og Amazon, benekter påstandene i artikkelen.

Supermicro har millioner av kunder verden over, også i Norge. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier til VG at de har kjent til problemstillingen i flere måneder.

– Vi kjenner til dette, men kan verken avkrefte eller bekrefte at dette stemmer. Vi registrerer at dette benektes av selskapene, sier kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM.

Forsvaret skroter utstyr etter spionavsløring

Forsvaret har kjøpt komponenter for over 500.000 kroner av selskapet Supermicro, som uvitende skal ha spredd spionutstyr for kinesiske myndigheter.

En av Supermicros norske kunder er Forsvarsdepartementet, som i juni 2017 betalte 533.188 kroner for to komponenter herfra, skriver VG. Nå blir utstyret lagt bort.

– Forsvarsdepartementet har kjøpt produkter fra Super Micro Inc i testformål. Produktene har ikke vært tilkoblet våre IKT-systemer og vil heller ikke bli benyttet i fremtiden, skriver kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i en epost til avisen.

Det var den amerikanske finansavisen Bloomberg Businessweek , som kom med den oppsiktsvekkende påstanden om den kinesiske spionvirksomheten torsdag. En av Supermicros kinesiske underleverandører skal ha latt kinesiske militære agenter plante spionverktøy på varer levert til komponentprodusenten. (NTB)

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!