Store deler av landets politiske elite var søndag samlet i Oslo for å feire tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch 90-årsdag, skriver DN. Alt som kunne krype og gå fra toppen av det politiske etablissement, fra Erna og Siv til Trine SG, var til stede. Tidligere politiske motstandere som Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg sendte videohilsener. Det skulle da bare mangle at man ikke la forgangne stridigheter til side når man feirer at noen har nådd den høyst respektable alder av 90 år.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik fra KrF brukte imidlertid jubilantens bursdagsfeiring til å promotere den Høyre-kritiske boken til Knut Arild Hareide. KrF-veteranen tok Hareides bok «Det som betyr noe» med seg på talerstolen, den ideologiske begrunnelsen for det rådet partilederen ga fredag om at KrF burde vrake Willochs parti til fordel for Støre og Arbeiderpartiet.

For de tilstedeværende politikerne fremstod dette som mildt sagt oppsiktsvekkende. Kåre Willochs personlige rådgiver på 80-tallet, Terje Osmundsen, reagerte på Bondeviks opptreden.

– Alle som kjenner Willoch, vet hvor genuint opptatt han er av samarbeid på borgerlig side, og stolt over det gode samarbeidet vi fikk til i regjeringssamarbeid med KrF på 1980-tallet. Jeg tror vi var mange som fant det påfallende at Bondevik i sin tale valgte å markedsførte Hareides nye bok, en bok som argumenterer for å vende ryggen til dette samarbeidet, sier Osmundsen.

Bondeviks tonedøvhet fikk også andre sentrale politikere til å riste på hodet:

– Her skulle vi feire 90-årsdagen til hele Norges Kåre Willoch, og så går Kjell Magne Bondevik på talerstolen med Knut Arild Hareides bok, som er grunnlaget for beslutningen hans om å kaste Willochs parti ut av regjering. Respektløst oppsummerer vel reaksjonen best hos flere av oss, sier en Høyre-politiker som ikke ønsker navnet sitt på trykk.

En statsråd som var til stede sier:

– Det var spesielt, ja. Mange reagerte.

Som om ikke «party-killer» Bondevik hadde gjort nok med indirekte å legge inn et godt ord for Støre på Willochs store dag, så presterte han også å forlate feiringen under jubilantens egen tale. Det gjorde han for å rekke frem til NRK Dagsrevyen – hvor han enda en gang støttet Hareides beslutning om å gå til Arbeiderpartiet.

Bondevik avviser overfor DN at han opptrådte respektløst.

– Årsaken til at jeg måtte forlate stedet før Willoch var ferdig, var at kjøreplanen for arrangementet sprakk, og jeg hadde en avtale om direkteintervju på NRK. Jeg satt så lenge jeg kunne, og godt over den planlagte slutt for arrangementet, men måtte til slutt dra for ikke å ødelegge tv-sendingen. Det var jeg lei meg for. Men jeg fikk med meg det meste av talen hans, sier Bondevik.

Bondeviks utsagn om at «Hareide skrev en personlig hilsen til Willoch i boken» og at «Willoch tok imot gaven med stor takk fordi han hadde tenkt å lese den», lyder bare hult.

Dette fortjente ikke Kåre Willoch.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.