Den amerikanske ambassaden i Havana

Forskere har kommet frem til at det var mikrobølgevåpen som ble brukt mot amerikanske diplomater på Cuba og i Kina. Diplomatene har fått varige skader.

Saken har vært omfattet med stor hysj-hysj. Amerikanerne ønsket å være sikre i sin sak. Nå foreligger resultatet: Dette er våpen rettet mot amerikanerne bevisst.

Cubanske myndigheter har hardnakket benektet at de står bak.

I et land som Kina finnes bare en mulighet: Myndighetene selv. Hvordan denne avsløringer vil påvirke forholdet mellom de to land, er vanskelig å si. Men at saken er alvorlig er det ingen tvil om. Den kommer på toppen av mange andre ting Kina gjør mot USA: hacking, spionasje, teknologi-tyveri osv.

Eksperter mistenker at det er mikrobølgevåpen som har forårsaket hørselforstyrrelsene og hjerneskadene hos amerikanske diplomater, ifølge The New York Times.

Avisen viser til flere leger og forskere som mener at det ukonvensjonelle våpenet kan ha ført til symptomene som siden slutten av 2016 har rammet over 30 amerikanske diplomater og familiemedlemmer på Cuba og i Kina.

Mikrobølgevåpen ble ikke nevnt som en mulig årsak i en medisinsk rapport som ble utgitt i mars, og som var basert på undersøkeler av 21 berørte diplomater.

Men studiens ledende forfatter, Douglas H. Smith, sier nå at forskernes sterkeste mistanke er at skadene nettopp er påført ved hjelp av mikrobølgestråling.

De er også blitt stadig sikrere på at diplomatene har fått hjerneskader.

– Alle var relativt skeptiske først, og alle er nå enige om at det er noe der, sier Smith, som leder et senter for hjernskade ved Universitet i Pennsylvania.

Mikrobølger kan helt uten synlige tegn føre til at offeret hører smertefulle høye smell og lyder. Våpenet er utviklet for å brukes til en form for psykologisk krigføring og er ment å svekke motstanderen.

Ifølge The New York Times fryktet USA under den kalde krigen at Russland forsøkte å omdanne mikrobølger til skjulte våpen for å kontrollere folks hjerner. I nyere tid har også det amerikanske militæret forsøkt å utvikle mikrobølgevåpen. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂