Cubanerne innkalte til sin egen pressekonferanse for å motbevise at hodepine og tap av hørsel skyldtes det amerikanerne forklarte. Foto: Ramon Espinosa/AP/Scanpix

En vitenskapelig studie har kommet frem til at årsaken til at 26 amerikanske og canadiske diplomater ble syke under tjeneste på Cuba i 2016–2018 var målrettet mikrobølgestråling. Mikrobølgestråling var noe Sovjetunionen eksperimenterte med.

Mellom 2016 og 2018 klaget om lag 26 amerikanske og canadiske diplomater i Havanna på helseproblemer. Det samme gjorde personell ved det amerikanske konsulatet i Guangzhou i Kina tidlig i 2017.

De ikke bare klaget. Flere diplomater ble permenant skadet. Flere ble døve. Først var fenomenet begrenset til Cuba, men da det også dukket opp i Kina, måtte man finne svaret.

Svaret viste seg å være politisk. Det er all grunn til å anta at myndighetene på Cuba og i Kina eksperimenterte på amerikanske diplomater. Det lå hele tiden under rapporteringen at det neppe var tilfeldig at amerikanske diplomater fikk alvorlige hørselsproblemer i to kommunisttater.

Studien mener «direkte, pulserende radiofrekvensenergi» ser ut til å være den mest sannsynlige årsaken til at folk fikk symptomer som sterk hodepine og svimmelhet. (..)

Rapporten fra National Academy of Sciences (NAS) ble bestilt av det amerikanske utenriksdepartementet og er det nyeste forsøket på å finne årsaken til den mystiske sykdommen som ble oppdaget hos ambassadeansatte i Havanna i 2016. (NTB)

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.