Nytt

Mueller fikk Manaforts høyre hånd, Rick Gates, til å vitne mot ham. Men det Gates fortalte om at han svindlet Manafort for hundretusenvis av dollar, og serie-utroskap, etterlot en emmen smak: Det var ikke så stor forskjell på han som slapp strafff og han som ble anklaget. 

Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort ble tirsdag kjent skyldig i skattesvik og banksvindel på åtte punkter, men på ti tiltalepunkter kom den føderale juryen ikke til enighet. Disse ti punktene vil ikke bli forfulgt videre.

Straffeutmålingen vil bli forkynt 29 august.

Trump sier i en kommentar at han er lei seg på vegne Manafort. Han ankom Charlestown i Virginia hvor han skal holde et møte. Trump sa Manafort har jobbet for Bob Dole og Ronald Reagan og synes det var trist at han skulle ende slik. Trump understreket at Manaforts sak ikke har noe med Russia collusion å gjøre.

Rettssaken gikk ikke så glatt som Muellers team kanskje hadde sett for seg. Dommer T.S. Ellis III var spydig mot sjefsaktor og kom med flere stikk til aktoratet. Når aktoratet brettet ut hvor mye Manafort brukte på klær eller når han flyttet svømmepoolen noen centimenter for å få det rette balansepunkt mellom sol og skygge, kommenterte Ellis at det ikke var straffbart å være rik eller ødsel.

Da juryens overlegninger trakk ut ble forsvaret håpefullt. Det ble kjent at de hadde spurt dommeren om hva «rimelig tvil» ville si. At juryen ikke ble eenig på ti punkter bekrefter at juryen var i tvil. Men på åtte punkter ble Manafort dømt og det er nok for Mueller.

Manafort blir sittende i fengsel. Han har en ny sak ventende som handler om mer politisk relaterte saker: Han var lobbyist for utenlandske klienter uten å registrere seg.

Men disse anklagene gjelder i like stor grad en mann som Tony Podesta, som jobbet for samme parti som Manafort – Ukrainas  party of regions. Hva har skjedd med Tony Podesta? Han har fått immunitet av Mueller for å vitne mot Manafort.

Trumps tilhengere vil se dette som en bekreftelse på at Muellers etterforskning er politisk. Mueller går etter Trump og lar Demokratene slippe unna for de samme eller enda verre forbrytelser.

Paul Manafort convicted by jury on bank and tax fraud charges; mistrial declared on some counts