Den mistenkte bilbrenneren ble for få uker siden dømt til fengsel, men var likevel på frifot mandag da deler av Göteborg stod i flammer. Foto: Politiet

Denne mannen er en av de nå tre siktede for bilbrannene i Göteborg. Han ble i juli dømt til ti måneders fengsel – men var på frifot. Skal vi tro politiet benyttet han friheten til å være med på å forårsake de voldsomme bilbrannene i Göteborg mandag kveld.

— Det är bara dom som döms för särskilt grova brott som blir häktade och får sitta kvar tills de ska in och avtjäna sitt straff. Så fungerar ju rättssamhället, sier polisens pressetalsmann Tommy Nyman til Nyheter Idag.

Mannen er født i 1999 og har svensk og iransk statsborgerskap.

Han ble i juli dømt for ran, narkotika, fyllekjøring samt overtredelse av forbudet mot å bære kniv. Fra tidligere har han flere dommer for annen kriminalitet. Straffen ble 10 måneders fengsel.

Likevel var altså mannen på frifot og kunne delta i det tilsynelatende organiserte brannangrepet som rystet Göteborg mandag.

Ifølge den siste dommen bor mannen i Västra Frölunda, der flere biler ble påtent.

Nyheter Idag har snakket med politiets pressetalsmann i region Väst, Tommy Nyman. Han sukker i telefonen når journalisten spør om det er vanlig at fengselsdømte befinner seg i frihet og kan begå ny kriminalitet.

— Så är det ju, människor döms till fängelse och sedan får de tid att inställa sig. Så är det ju. Men det ligger ju honom till last vid en eventuell häktningsframställan.

Är det vanligt att folk är ute i frihet trots att är dömda till fängelsestraff?

— Ja, oh ja. Det är bara dom som döms för särskilt grova brott som blir häktade och får sitta kvar tills de ska in och avtjäna sitt straff. Så fungerar ju rättssamhället, det är ju så, säger Nyman.

Den andre mannen Nyheter Idag har lyktes å identifisere er født i 1998. Også han ble domfelt forrige måned, men bare til dagsbøter for mindre narkotikakriminalitet. Mannen skal være av tyrkisk herkomst, men er født i Sverige.

Totalt tre personer er pågrepet. En av dem ble pågrepet av tyrkisk grensepoliti og skal nå utleveres til Sverige.