Amin El Hani og Ali Jahani torturerte to mindreårige gutter i ni timer på en kirkegård i Solna i august 2020. Nå slipper de unna maksstraff. Foto: Juliacaesar.blog

Amin El Hani og Ali Jahani ble dømt i tingretten for å ha torturert og voldtatt to mindreårige gutter på en kirkegård i Solna i august 2020. Nå senker lagmannsretten Svea straffen for den yngste gjerningsmannen, Amin El Hani. Straffen blir redusert med seks måneder, til fem år, hvilket betyr at han kan løslates fra fengsel i 2023.

Begge gjerningspersonene valgte å anke dommen fra tingretten, men bare El Hans får redusert straff som følge av anken, skriver Nyheter Idag. Lagmannsretten følger i sin dom Solna tingretts linje om tortur i saken.

Et tidligere angrep på to etniske svenske ungdommer samme sommer ble inkludert i El Hanis dom, men anses ikke for å være alvorlig. Svea lagmannsrett skriver i en pressemelding at tingrettens dom i alle henseender er blitt opprettholdt.

El Hani, som var 18 år gammel da forbrytelsene ble begått, fikk aldersrabatt og ble dømt til 5 år og 6 måneders fengsel av tingretten. Lagmannsretten reduserte straffen til 5 år, men siden straffedømte kun må sone to tredjedeler av dommen, vil El Hani kan løslates allerede i 2023.

Ali Jahanis fengselsstraff på 9 års fengsel opprettholdes. Han hadde fylt 21 år da forbrytelsen ble begått og fikk dermed ingen aldersrabatt.

Begge må betale erstatning, på henholdsvis 253 000 SEK og 144 000 SEK, til de to ofrene.

El Hani ble født i Sverige, og er annengenerasjons-innvandrer med røtter i Tunisia. Han er tidligere dømt for tyveriforsøk.

Jahani er 21 år gammel og innvandrer fra Iran av kurdisk opprinnelse. I 2014 ble han svensk statsborger og kan derfor ikke utvises. Jahani ble dømt til 18 måneders fengsel for brannstiftelse i juli 2020, men ble løslatt før straffen var fullført.

– Åklagarens häktningsyrkande var att han skulle vara häktad endast om han dömdes för grov mordbrand. Det är rätten i och för sig inte bunden av, men det här var en ganska ung person. Åklagaren menade väl att (Jahani) skulle kunna undandra sig straffet, som hade blivit avsevärt längre, om han dömts för grov mordbrand, sa rådmann Thomas Arvefors, som var dommer i saken, til Expressen og la til:

– Det fanns inte några särskilda indikationer på fortsatt allvarlig brottslighet för hans del, och det påstods inte heller av åklagaren. Det gick tokigt i den här situationen. Det är väldigt tråkigt.

Ofrene for kirkegård-torturen: – Som å dusje i blod

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.