Nytt

Migranter på en spansk redningsbåt ved ankomst til Malaga 2. mars 2017. Foto: Joe Nazca / Reuters / Scanpix.


 

Det tyske innenriksdepartementet kunngjorde onsdag at Tyskland og Spania vil inngå en avtale om retur innen 48 timer av migranter som har søkt om asyl i Spania dersom de oppdages på grensen mellom Tyskland og Østerrike.

Avtalen vil tre i kraft fra lørdag, skriver El País, som kan opplyse at det gjøres unntak for enslige mindreårige samt asylsøkere som kan bevise at de har familie i Tyskland.

Mange migranter vil helst til Tyskland på grunn av det gode arbeidsmarkedet, de sjenerøse velferdsordningene og de store diasporaene av landsmenn, nesten uansett opphav. Men Tyskland ønsker ikke å ta imot alle som vil dit.

Spørsmålet er i hvilken grad avtalen vil bli gjennomført i praksis. Det er ikke nødvendig å passere via Østerrike for å ta seg fra Spania til Tyskland. Og Tyskland begjærte i fjor 2196 migranter returnert til Spania, mens kun 122 endte med å bli transportert dit.

Spania er ikke det eneste landet Tyskland sliter med å returnere migranter til. I 2017 ville Tyskland returnere 64.000 migranter til et annet europeisk land, men lyktes kun i 7000 av tilfellene. I praksis står som oftest et byråkratisk, juridisk eller logistisk hinder i veien.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.