Nytt

40 migranter har i fire dager befunnet seg ombord på det tunisiske fartøyet «Sarost 5». Foto: InfoMigrants.


 

Det tunisiske skipet «Sarost 5», som opererer på gassfeltet Miskar utenfor kysten av Tunisia, plukket søndag den 15. juli opp 40 migranter fra en trebåt med motorstopp som hadde drevet fem dager for vær og vind uten forsyninger etter først å ha lagt ut fra Libya.

Det rapporterer InfoMigrants, en Google News-indeksert publikasjon benyttet som kilde av de italienske riksavisene La Repubblica, La Stampa, Avvenire og Il Fatto Quotidiano, samt nyhetsbyråene askanews og ADN Kronos.

Starten på redningsarbeidet ble filmet fra det tunisiske fartøyet:

I løpet av dagene som er gått siden de 40 ble tatt hånd om, har det ikke lyktes besetningen på «Sarost 5» å skaffe en havn til migrantene – som kommer fra Egypt, Mali, Nigeria og Bangladesh.

Hverken Italia eller Malta aksepterer å ta imot dem, men vel så bemerkelsesverdig er det at heller ikke Tunisia vil åpne sine havner for et tunisisk skip som har plukket opp migranter i tunisisk farvann. Skipet har derfor blitt liggende for anker utenfor kysten av Tunisia i fire dager.

Ifølge «Le Forum tunisien pour les Droits Economiques et Sociaux» (FTDES), en organisasjon i Tunisia som hjelper migranter, avviser tunisiske myndigheter å ta imot migrantene fordi de ikke ønsker at de europeiske statene skal anse Tunisia som en trygg havn.

For de europeiske regjeringene er dette naturligvis dårlig nytt, men egentlig ikke overraskende. Tunisias regjering resonnerer ikke svært forskjellig fra Italias: Hvorfor skal akkurat vi ta hånd om disse menneskene?

Det ligger i kortene at ingen nordafrikanske stater med fungerende regjeringer vil gjøre en slik jobb uten kraftige pengeoverføringer fra Europa. I mellomtiden skaper de en trangest mulig flaskehals for å unngå å bli sittende igjen med svarteper. Den samlede virkningen av at flere stater gjør det, reduserer uunngåelig menneskestrømmen – i alle fall midlertidig.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.