Theresa May tett på Donald Tusk utenfor Downing street 10 den 25. juni 2018. Foto: Toby Melville/Reuters/Scanpix

Folkene Theresa May lar fylle plassene etter at hennes sjefforhandler, stedfortreder og utenriksminister har forlatt regjeringen, er pro-EU. Det er en åpen provokasjon til Brexit-flertallet.

Jeremy Hunt overtar som ny utenriksminister. Om ham heter det:

Hunt støttet fortsatt medlemskap i EU da folkeavstemningen ble holdt for to år siden. Han går inn for å beholde tette økonomiske bånd til EU etter at Storbritannia trer ut av unionen neste år. (NTB)

Den nye sjefforhandleren etter at David Davis trakk seg er Dominic Raab:

Raab ble utnevnt til boligminister i januar i år, og han har vært en del av regjeringen siden valget i 2015. Tidligere har han hatt to stillinger i justisdepartementet.

Før han for første gang ble valgt inn i Parlamentet i 2010, arbeidet Raab som advokat. Han beskrives som en ledende figur for ja-siden under brexit-kampanjen i 2016. (NTB)

Det kan virke som om May nå kaster alle hensyn over bord og viser farve: Når hun setter Remain-folk til å styre forhandlingene vet hun hva hun får.

Det tok ikke lang tid før parlamentarikere som vil ha en ny folkavstemning meldte seg.

Etter fremstående brexit-forkjemperes avgang i den britiske regjeringen mener EU-vennlige parlamentarikere at man bør forsøke seg på ny folkeavstemning.

– Regjeringen må anerkjenne realiteten: Vi er ikke, og kommer ikke til å bli, klar tidsnok, tvitrer Phillip Lee, en EU-vennlig konservativ parlamentariker som gikk av fra sin post i regjeringsapparatet i forrige måned.

Han oppfordrer statsminister Theresa Mays regjering til å skrinlegge brexit-prosessen og sette av tid til å klargjøre alle muligheter.

– Deretter trenger vi ny folkeavstemning der folkets mening legges til grunn før vi fortsetter, skriver han på Twitter.

En annen fremstående EU-vennlig konservativ politiker, Sarah Wollaston, mener også at det er på tide med folkeavstemning for å la folket avgjøre.

Labour-politiker David Lammy mener regjeringen er delt i synet på brexit og at «landet er mer splittet enn noensinne». Han spurte derfor May i Parlamentet om hun vil støtte ny folkeavstemning.

– Grunnen til at jeg ikke vil forplikte meg til det er fordi folket har stemt, svarte May, med henvisning til brexit-folkeavstemningen i juni 2016, der 52 prosent sa ja til å forlate EU.

– De gjorde klart sitt valg og de ønsker at regjeringen følger opp dette ønsket, svarte May.

En av Labours ledende forkjempere for ny folkeavstemning, Chuka Umunna, mener derimot at det siste brexitkompromisset i regjeringen viser at det trengs ny folkeavstemning.

Liberaldemokratenes leder Vince Cable mener løpet er kjørt for regjeringens brexitplan og at det ikke er annet å gjøre enn å skrinlegge brexit-prosessen. (NTB)

Dette er de samme folkene som begynte kampen om en ny folkeavstemning umiddelbart etter at Brexit hadde vunnet. De har aldri godtatt at 52 prosent stemte for å forlate EU.

 
 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!