Document fikk den 27. november 2018 kritikk av PFU for denne saken. Uttalelsen fra PFU kan leses her.

 

Brygga i Tønsberg. Foto: Helge Høifødt / Wikimedia Commons.

En mann i 20-årene er av Tønsberg tingrett dømt til to år og ni måneders fengsel for å ha voldtatt en kvinne i byen i fjor, skriver NRK Vestfold i en ultrakort notis.

Nettavisen omtaler den samme saken, pussig nok uten å si hvilken by det dreier seg om, men er så vennlige å opplyse om at det dreier seg om en 26 år gammel syrisk asylsøker som i mars ble dømt for fire overgrepssaker, samt at denne siste dommen kommer som følge av en gjenopptagelse av en av de tidligere sakene. Mannen har midlertidig opphold i Norge frem til 9. oktober 2018, og vil formodentlig bli utvist fra landet etterpå.

Men om syreren forsvinner fra Norge, er hendelsesforløpet i forholdet han nå er dømt for, ikke unikt. Den domfelte, som heter Mohamad Eissa Hasna, plukket ut sitt offer – en norsk jente på 18 år – utenfor et utested like ved brygga i Tønsberg.

Det gjorde også de to domfelte i en gruppevoldtektssak som ble avsluttet ved Tønsberg tingrett den 31. mai med fengselsdommer av fem års varighet, som såvidt vi har registrert ikke har vært omtalt i noen andre medier enn TV2, hverken lokalt eller nasjonalt.

De to er den 33 år gamle Mohammed Yusuf Ahmad, som er født i Irak og mottar arbeidsavklaringspenger fra NAV, og den 32 år gamle Barzan Mohammad, som er oppvokst i Norge, er tidligere straffedømt en rekke ganger for vold, grovt ran, vinningsforbrytelser og narkotika, og nå mottar uføretrygd fra NAV.

Sakens fakta skriver seg fra sommeren for to år siden, og til tross for at de er usedvanlig stygge, har de dømte ikke sittet mer enn tre dager i varetekt, for dermed å ha vært på frifot i de nesten to årene som er gått innen dommen falt.

Den fornærmede norske kvinnen befant seg på et utested rett ved brygga i Tønsberg da hun kom i kontakt med de to, den ene en bekjent fra skoletiden. Stemningen var god og flørtende, og hun ble med dem på nachspiel etter stengetid. Etter at en edru venninne hadde forlatt selskapet og hun selv var blitt påvirket av både alkohol og hasj, våknet hun plutselig av at noen hadde samleie med henne.

Ute av stand til å forsvare seg som hun var, kunne de to voldta henne etter tur. Voldtektene skjedde vaginalt og analt med penis og hele hånden, og etterlot DNA-spor i begge åpninger. Da fornærmede kom til seg selv, gikk hun utgrått og sterkt preget på sokkelesten til politistasjonen, hvor hun fortalte politibetjenten at hun hadde så vondt i underlivet at hun ikke klarte å sette seg.

En del av overgrepene ble også filmet på Snapchat. I dommen heter det:

Under forhandlingene i retten ble den ene videoen avspilt. I følge transkriptet ble videoen tatt opp kl. 06.58. Videoen viser en mannehånd, som i sin helhet, gjentatte ganger, føres inn og ut av endetarmsåpningen til en kvinne, som ligger på magen med hoftene opp.

Retten finner ingen formildende omstendigheter til tross for at

Tiltalte Muhammed Yusuf Ahmad har forklart at hans hukommelse er ødelagt på grunn av tidligere krigsopplevelser som soldat i Irak, samt medisinering som følge av dette,

men har gitt noe redusert straff på grunn av lang saksbehandlingstid.

Om tiden etterpå for den fornærmede står det i dommen:

Fornærmede har forklart at voldtekten har medført begrensninger i hennes livsutfoldelse. Hun har følt en stor grad av utrygghet, er mindre sosial, og er fortsatt redd for å dra til byen av frykt for å møte på de tiltalte. Høsten etter hendelsen skulle hun i gang med studier, men dette orket hun ikke. Hun prøvde på nytt våren 2017, men måtte avbryte studiene som følge av belastningen med den stadig pågående etterforskningen. Fornærmede har videre forklart at hun etter hendelsen fikk søvnproblemer, og at hun i en lang periode sov på en madrass i stuen for å holde inngangsdøren under oppsyn. Videre startet hun med jevnlige oppfølgingssamtaler ved kommunehelsetjenesten i Nøtterøy kommune. Etter et opphold måtte hun gjenoppta samtalene våren 2017, som følge av tilbakevendende etterreaksjoner. I en periode var hun så preget av det som hadde skjedd at hun heller ikke klarte å ivareta den daglige omsorgen for datteren på 8 år

I det nye Tønsberg er altså en fri livsutfoldelse ved brygga ikke helt risikofri for unge kvinner. Og det er umulig ikke å merke seg at de tre dømte heter Mohamad, Mohammad og Mohammed.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!