Det utspiller seg i disse dager et migrasjonpolitisk drama på høyt nivå i Italia, og utfallet kan meget vel vise seg å bli retningsgivende for situasjonen i Middelhavet utover sommeren.

Vil haukene eller duene vinne til slutt? Signalene vil raskt bli oppfattet på det afrikanske kontinentet.

Filippo Nogarin, som er borgermester i Livorno i Toscana, taler i likhet med fire søritalienske borgermestre innenriksminister Matteo Salvini midt imot, og sier at han er rede til å la skipet «Aquarius» med 629 migranter ombord legge til havn der til bys.


Filippo Nogarin. Foto: Niccolò Caranti. Wikimedia Commons.

Nogarins utspill veier tungt, all den tid han leder en vel administrert kommune og dessuten representerer regjeringspartiet Femstjernersbevegelsen.

På Facebook forklarer borgermesteren at han forstår at Italia må gi et signal til Europa, men at det ikke kan skje på bekostning av hundrevis av menn, kvinner og barn, skriver Corriere della Sera.

«Hvis vi ser en annen vei, slutter vi å være mennesker. Da blir vi ikke noe annerledes enn menneskesmuglerne, som ivaretar sine interesser med livene og desperasjonen hos tusenvis av mennesker som innsats.»

Nogarin slår seg også på brystet med at «Livorno er en internasjonal by med samfunn av forskjellige folkeslag som har evne til å integrere seg i respekt for hver enkelts særpreg».

Livornos borgermester reiser spørsmålet om hvor mange det er internt hos Fem stjerner som ikke verdsetter at de har alliert seg med hardlinere på migrasjonsfeltet. De siste lokalvalgene i Italia kan tyde på at disse utgjør et lite mindretall.

Nogarin gir ikke desto mindre ekstra politisk vekt til duene. Dramaets utgang må sies å være uklart.

 
 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.