sandy_cane_liga_nord.jpg

Et kjennetegn ved Italia er at de fleste maktposisjoner innehas av ulastelig antrukkede, etnisk italienske menn over femti år (ofte over sytti for den del). Og da det samtidig med valget til EU-parlamentet for litt over en måneds tid siden ble avholdt en rekke valg av borgermestere, var det som sedvanlig eldre herrer som vant de fleste taburettene.

Men i den lille byen Viggiù i provinsen Varese, ikke langt fra grensen til den sveitsiske kantonen Ticino, gjorde innbyggerne noe så uhørt som å velge den mørkhudede italo-amerikanerinnen Sandy Cane – en usnobbet 48 år gammel kvinne som trådte sine barnesko i Springfield, Massachusetts, og hvis enda mørkere far var amerikansk soldat i Italia under 2. verdenskrig – til byens fremste embede.

Ikke så oppsiktsvekkende, tenker man kanskje. Folk flest har jo ikke noe imot mørkhudede, og det var ikke usannsynlig at noe slikt kunne skje før eller senere. Men det er én detalj som ikke stemmer helt. Sandy Cane representerer nemlig Liga Nord, et parti som ofte og gjerne karakteriseres som rasistisk av politiske fiender som selv ikke utnevner tillitspersoner med et litt fremmed utseende. Hvordan i all verden kunne hun av et såkalt rasistisk parti bli utropt som kandidat til et verv, for senere å bli valgt til landets første svarte borgermester av en befolkning med stor sympati for dette partiet?

Man kunne kanskje tenke som så at dette var iscenesatt av Liga Nord i den hensikt å fremstå som mer spiselige for alle de i egne øyne pene menneskene. Men det forklarer ikke hvorfor hun for femten år siden valgte å bli medlem av dette partiet, hvor det forøvrig ikke er vanskelig å finne personer på grunnplanet som hevder at de «ikke liker negere», eller at svarte aldri kan bli ordentlige italienere fordi ens tilhørighet etter deres oppfatning avgjøres av blodet som strømmer gjennom en persons årer.

Det kunne vel aldri være at den påståtte rasismen hos de aller fleste, kanskje sågar inkludert noen av de storkjeftede, ikke stikker så veldig dypt når det kommer til stykket?

C.S