Stillbilde: YouTube.

 

Det er kommet til en smule diplomatiske gnisninger mellom Italia og Malta etter at det nederlandsk­registrerte fartøyet «Seefuchs» tilhørende den tyske frivillige organisasjonen (NGO-en) Sea Eye sist fredag fikk legge til kai i Italia med 126 migranter ombord.

Italias innenriksminister Matteo Salvini kommenterte ilandstigningen ved å understreke at Malta, som ikke sjelden er nærmeste sikre havn for båtmigranter i Middelhavet, ikke kan si nei til å ta imot slike hver eneste gang.

Ifølge en AFP-melding som er offentliggjort i The Local Italy, nektet Malta å la «Seefuchs» legge til havn:

According to the German NGO Sea-Watch, which attempted in vain to assist the Seefuchs due to the adverse conditions, Valletta refused to offer assistance, apart from agreeing to accept medical evacuations by air.

Den maltesiske regjeringen avviser at den har gjort noe galt i sakens anledning, men kapteinen på «Seefuchs» har ifølge Huffington Post Italia i avhør med politiet på Sicilia bekreftet at den maltesiske kystvakten nektet fartøyet å legge til land på Malta.

Kapteinen på skipet skal ha gitt politiet opptak av samtalene med den maltesiske kystvakten, som i hovedsak skal bekrefte hans gjenfortelling

Salvini utfordrer malteserne til å redegjøre for hvor mye de bidrar til håndteringen av båtmigrantene:

«Can our Maltese friends tell us how many ships carrying immigrants docked in their ports in 2018?» he said in a statement.

«How many people landed, how many asylum applications were examined and how many accepted? Italy wants to solve problems, not create them.»

 
 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.