Stillbilde: Die Welt

 

Den tyske migrasjons- og flyktningetatens (BAMF) kontor i Bremen har siden år 2000 gitt asyl i Tyskland til minst 115 migranter som i stedet burde ha vært flagget til sikkerhetsmyndighetene.

Det går frem av undersøkelser gjennomført av journalister tilhørende mediegruppen Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) som er omtalt i Hannoversche Allgemeine. Saken er også dekket av Bild, Die Welt og den tyske internasjonale allmennkringkasteren Deutsche Welle.

Av de mer enn 100 personene er det kartlagt at 46 har en islamistisk bakgrunn, og det kan ikke utelukkes at det befinner seg potensielle terrorister blant dem. 40 andre har også en ekstremistisk bakgrunn. Flere av personene det gjelder er under overvåkning av den tyske innenlandske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz.

Med det kan man konstatere en mørkere vending i skandalen som har rystet BAMF de siste månedene.

Det var i april at en tidligere leder ved etatens Bremen-kontor ble suspendert og satt under etterforskning for organisert misbruk og korrupsjon på grunn av mistanke om at 1200 asylsøknader var blitt godkjent uten å oppfylle kriteriene for asyl. Blant de mistenkte i saken er også tre advokater og en tolk.

Hannoversche Allgemeine skriver også at Tysklands statsminister Angela Merkel skal ha blitt informert om manipulasjonene ved Bremen-kontoret allerede i 2017. Og kanskje havner hun selv i dragsuget av skandalen. Deutsche Welle skriver at BAMFs tidligere sjef beskylder Merkel for å ha ignorert advarsler om at etaten var overarbeidet.

«The failure lies in the inaction (of the government) when the challenges that Germany would face with the arrival of the refugees became clear,» Frank-Jürgen Weise, who headed the BAMF from late 2015 to the end of 2016, told news German weekly Der Spiegel. «The crisis could have been prevented.»

Selv sosialdemokratene reagerer nå på Merkels opptreden.

Speaking to German tabloid Bild, SPD General Secretary Lars Klingbeil called on Merkel to immediately disclose «what she knew about the problems at the BAMF and when she knew them.»

Den tyske statsministeren virker stadig mer skadeskutt. Kan hun klare å bli sittende ut hele perioden?

 
 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.