Sommerferien er ikke like bekymringsløs for alle unge i Norge. Regjeringen frykter at ungdommer skal bli giftet bort mot sin vilje i sommer.

«Sol, sommer og strand». Slik fortoner sommeren seg for mange, bekymringsløse unge mennesker i Norge. Regjeringen frykter imidlertid at ungdommer skal bli giftet bort mot sin vilje i sommerferien. Nå får alle skoler, helsestasjoner og fastleger brev hvor de blir bedt om å følge med, ifølge NRK.

NRK har snakket med flere unge med minoritetsbakgrunn på Åssiden videregående skole i Drammen. De forteller at de har venner som er redde for å bli giftet bort mot sin vilje. En av guttene forteller sågar om sin egen vonde opplevelse knyttet til tvangsekteskap. Han var forelsket i en jente som ble tvunget til å gifte seg med en annen gutt. Vi snakker altså om en gutt som selv går på videregående skole, det er liten grunn til å anta at jenta var mye eldre.

Minoritetsrådgiver Gudmund Rype i Drammen sier at flere ungdommer tar kontakt med han nå som sommeren står for døren. Han råder unge til å la være å reise dersom de kjenner på uro i forbindelse med turen. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner ber de som jobber med ungdommer om å være årvåkne: «Vi ønsker at lærerne skal være ekstra oppmerksomme nå før sommerferien. Vi mener de bør sette seg ned med ungdommene og snakke om hva som kan skje og hvor de kan få hjelp hvis de er redde.»

Regjeringen skal selvsagt ha ros for at de følger opp og sender dette brevet ut til førstelinjen, noen uker før sommerferien starter. Men hvor er regjeringen og myndighetene resten av året? Tvangsekteskap henger også sammen med den sterke sosiale kontrollen i mange minoritetsmiljøer – og den starter lenge før det er aktuelt med ekteskap.

Tildekningen av småjenter blir dessverre ekstra tydelig nå i sommervarmen. Fra 9-10 årsalderen er det flere jenter, særlig med muslimsk bakgrunn, som ikke slipper unna. Hijab, langermete gensere og lange skjørt – mens skolekameratene, inkludert brødrene deres, vandrer rundt i shorts og t-skjorte. Manglende deltakelse i bursdager og vennegrupper, tildekning eller fravær i svømmetimer og uteblivelse fra idrettsaktiviteter og overnattingsturer. Lange ettermiddager og helger på koranskoler. Storsamfunnet ser ut til å bry seg lite og viser til religionsfrihet. Mediene skriver side opp og side ned om nye varmerekorder, illustrert av glade barn som bader. Men noen mangler i disse bildene. Jentene med minoritetsbakgrunn som ikke får lov til å nyte den friheten vi tar som en selvfølge.

Hvor er partiene på Stortinget som ellers slår seg på brystet og omtaler Norge som «verdens mest likestilte land», i disse sakene? Hvor lenge skal de snu seg vekk? Samtidig ser ikke segregeringen ut til å avta, snarere tvertimot. Filmen «Hva vil folk si» fikk både hederlig omtale og flere priser, men innholdet i filmen synes å være glemt – hos mange. Kampen mot tvangsekteskap vinnes ikke av en informasjonsfilm til skole og fastleger rett før sommerferien, det er en kamp som må kjempes på flere fronter og starte langt tidligere i skoleløpet.