Når man skriver om tidligere CIA-sjef John Brennans renkespill mot Trump, skal man tenke over hvem som overtok: Mike Pompeo som nå er utenriksminister og deretter Gina Haspel som har arbeidet hele sitt liv for «byrået». Nå er det Trumps folk som har kontrollen og hva kan Haspel finne ut om hva som har foregått? Det sier seg selv at det er en stor maktforskyvning som skjer til Trumps fordel. Obamas folk var desperate første året. Nå får Trump langsomt et overtak. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Avsløringene av spillet for å knekke Donald Trump er så mange og  omfattende at vi må revurdere vårt syn på USA.

På 70-tallet var det Nixon og hans justisminister John Mitchell som ble forbundet med overvåking av opposisjonen, maktmisbruk og undertrykkelse.

I dag er det liberale presidenter, med Barack Obama som et foreløpig lavmål.

Motstanden mot Trump handlet derfor ikke bare om at han ville reversere Obamas politikk og legge om kursen. Det handlet vel så mye om at sikkerhetsapparatet hadde så mange skjeletter i skapet de var redd skulle ramle ut.

La oss ta et rystende eksempel: Tucker Carlson hadde sist natt besøk av den tidligere CIA-agenten John Kiriakou. Han jobbet som kontraetterretningsagent i Pakistan og en rekke andre land. I 2007 gikk han offentlig ut som varsler om George W. Bush forhørsprogram. Det ble reist sak mot ham, som ble avsluttet på tampen av 2007. Man fant ikke grunnlag for å reise sak. Kiriakou hadde ikke gjort noe ulovlig.

Inn kommer Obama. John Brennan blir nummer to i Det nasjonale sikkerhetsråd. Han ber justisdepartementet gjenåpne saken mot Kiriakou og anklage ham for spionasje. Justisdepartementet svarer at det kan de ikke da Kiriakou ikke har gjort seg skyld i spionasje. Svaret fra Brennan: Reis sak likevel og start etterforskningen.

Den var det FBI og Bob Mueller som sto for. Det ble opprettet en egen Kiriakou-gruppe i FBI: Mueller lot Kiriakou forsvare seg med hyrede advokater til han var på bak bakke økonomisk. Det tok ti måneder. Så reiste de sak for å ha lekket til pressen. Kiriakou fikk to års fengsel. Han var en av deres egne, og hadde varslet om alvorlige brudd på landets lover og var frikjent av Bush-administrasjonen. Men Brennan og Mueller ville staturere et eksempel.

-Det handler om å bryte ned og ødelegge mennesker, det er det som er Muellers metode, sier Kiriakou.

Intervjuet begynner ca etter 33 minutter

Dette er de mennene Obama omga seg med. Han som lovte å lukke Guantanamo, og ble den presidenten som har reist sak mot flere journalister enn alle andre presidenter til sammen.

Norske medier, i landet som ga ham Nobelprisen, har aldri interessert seg for denne siden av Obama.

Under saken mot Paul Manafort for en domstol i Øst-Virginia nylig, dukket Mueller opp og presenterte fullmakter som State attorney, statsadvokat. Han har dermed samlet enormt med makt.

Han har fått et mandat av nummer to i justisdepartementet, Rod Rosenstein, som er nærmest grenseløst. Under forpostfektningene ved stomstolen i Virginia kom det frem at Rosenstein hadde gitt Mueller et nytt mandat i august – det første kom i mai. Dommer Ellis ville gjerne vite hva det gikk ut på. Svaret var at det kunne han ikke få vite av nasjonale sikkerhetsgrunner.

Slik er det også når Kongress-komiteene ber om dokumenter i henhold til deres rolle som kontrollorgan. De får enten ingenting, eller de får dokumenter som er uleselige fordi de er blitt «redacted», følsomme opplysninger er sladdet over. Slik kan justisdepartementet og FBI sabotere Kongressens rettmessige arbeid.

Kiriakous historie er ikke enestående. Michael Caputo arbeidet for Trumps kampanje. Han ble også fanget i Muellers trålpose og tvunget til å hyre advokater som ruinerte ham. I Amerika må man spare penger for å kunne sende barna på college. En straffesak betyr at deres fremtid ødelegges. Kiriakou hadde fem barn.

Ex-Trump Campaign Adviser Michael Caputo: Mueller Probe Is ‘About Ruining Every Single One of Us’

Caputo sier det er en bevisst strategi bak Muellers fremgangsmåte: Å ødelegge folk.

Caputo pointed out that there are lots of other people caught up in the investigation who are afraid to talk because they are afraid they’ll get hauled in for another interview with Mueller’s team of Democrat attack dogs. «There are another dozen or more people, middle-class families, whose dad or mom has been dragged into this and they’re racking up legal fees,» he explained.

«If you’re not going to be investigated, if you’re not going to be indicted, if you’re not going to jail, they’re going to break you financially because it’s about ruining every single one of us,» he said. [Emphasis added]

Caputo har status som vitne. Han må likvel være forsiktig med hva han sier. Hvis han svarer på hva Muellers folk spurte ham om kan han havne i «legal trouble».

Under forhørene av påtroppende nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn satt FBI-agentene med utskrift av samtalene de forhørte ham om. Hvis han avvek i den minste detalj fra det de visste var blitt sagt – den russiske ambassadør ble avlyttet – kunne de tiltale ham for å lyve. Hvilket var hva Mueller gjorde, selv når det viste seg at agentene selv sa han ikke løy.

Mueller følger samme diktum som grunnlegger av Tsjekaen, forløperen til KGB, Feliks Dsjernisjinskij: Vis meg mannen og jeg skal finne en forbrytelse som passer.

At enkeltpersoner tidligere kunne føre en politikk som brøt med demokratiske grunnregler, er ikke nytt. Tenk på den første FBI-sjefen Edgar J. Hoover. Han hadde en mappe på alle viktige politikere i Washington.

Med Mueller og Brennan er det annerledes. Det er større, det er flere, og de er villig til å bruke loven for å ødelegge loven. Deretter sier de som tidligere visejustisminister Sally Yates at Trump har gått til angrep på institusjonene og etterforskerne.

Det er en versjon som norske medier er ivrig etter å gjengi.

De har ikke en gang begreper om det som foregår i USA.

 

 

 

 

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂