Dan Coats har spilt en beskjeden rolle. Ratcliffe har vist at han er en kapasitet og kan gi Trump den innflytelse i etterretningsmiljøet som han trenger. Ikke minst gjelder det for å rydde opp etter John Brennan i CIA og Mueller og Comey i FBI. Han vil utfylle William Barr i Justisdepartementet. Fra Mueller-høringen onsdag 24. juli. Foto: Leah Millis/Reuters/Scanpix 

Leder for nasjonal etterretning, Dan Coats, går av. Det har i lengre tid gått rykter om at hans dager var talte.

Ifølge Wall Street Journal vil medlem av Representantenes hus, John Ratcliffe, overta stillingen. Ratcliffe er en av de mest respekterte Republikanerne i Kongressen. Han har tidligere vært statsadvokat og demonstrert et skarpt intellekt. Under utspørringen av Bob Mueller onsdag spurte han om hvilke andre saker Mueller kjente til, hvor den etterforskede ble frikjent for mistanken han var etterforsket for, men likevel ikke renvasket. Mueller kunne ikke svare.

Coats har ikke vært på bølgelengde med Trump. Trump trenger medarbeidere som trekker lasset sammen. Nå har han en usedvanlig dyktig justisminister. Hvis han får Ratcliffe inn som leder av nasjonal etterretning, har han styrket laget betraktelig.