Da den tyske presidenten Joachim Gauck besøkte en skole i Offenbach i november 2016 nektet en muslimsk student å håndhilse. Gauck var på besøk for å skryte av skolens arbeid med integrering. (Skjermdump, YouTube)

En muslimsk kvinne som nektet å håndhilse på myndighetenes representanter under en statsborgerseremoni, får ikke fransk statsborgerskap, fastslår domstol.

Kvinnen fra Algerie har siden 2010 vært gift med en fransk statsborger og søkte om statsborgerskap. Men under statsborgerseremonien i Isere-regionen sørøst i landet i 2016 nektet hun å håndhilse på en høytstående tjenestemann som ledet seremonien. Hun nektet også å håndhilse på en lokalpolitiker.

Saken havnet i retten. I april i fjor anket kvinnen. Hun argumenterte med at hun var blitt utsatt for «maktmisbruk», og hun forklarte at hennes «religiøse overbevisning» hindret henne fra å kunne håndhilse på andre.

Myndighetene mener dette var bevis for at hun «ikke var blitt assimilert inn i det franske samfunnet». Dette er en begrunnelse som myndighetene etter lovverket kan bruke for å avvise statsborgerskap til ektefellen av en fransk statsborger.

Landets høyeste ankedomstol slår derfor i en kjennelse fast at beslutningen om å nekte henne fransk statsborgerskap, opprettholdes.

Da Fahad Qureshi møtte Sylvi Listhaug til debatt i VGTV under valgkampen i fjor, nektet Qureshi å håndhilse på Listhaug. «Dette er vanlig norsk folkeskikk. Mye verre er det at han nektet å ta avstand fra steining av homofile», kommenterte Sylvi selv etterpå.

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂