Kommentar

Bill Clinton foran Slottet 1 november 1999 med kong Harald. Clinton var i Oslo for å minnes Yitzhak Rabin og forsøke å restarte fredsprosessen. Foto: Win McNamee / Reuters / Scanpix

Bill Clinton var som snarest innom Oslo og skulle møte Erna. Men formålet er ukjent, skriver VG. For den som har fulgt med på avsløringen av Clinton-parets modus operandi er ikke svaret vanskelig: Penger og makt. Norge har donert over 560 millioner kroner til Clinton Foundation.

Nå har Clinton et nytt prosjekt The Presidents Institute foundation, som samler, etter sigende, 3.000 næringslivsledere i København i dag. Det er ikke billig å delta. Clinton gir deg følelsen av å være priviligert, og dermed skapes lojalitet.

En invitasjon dukket også opp i feeden til yours truly for et par uker siden, med spørsmål om jeg ville betale for å bli tatt bilde av sammen med Bill. No thanks.

Bill er som en con man som tenker ut stadig nye konsepter for hvordan han kan få nye kunder på kroken. I USA ville ikke et slikt opplegg vært mulig, men europeere, og særlig skandinaver, ser fortsatt ut til å tro at Clinton tiltrekkes av deres godhet og ærlighet.

De har ikke fått med seg hva som har skjedd med Clintons renommé på hjemmebane. Det er nok å trekke ett kort fra haugen av skandaler:

more than a year after Hillary Clinton’s resounding loss to President Trump, she must now grapple with a new scandal: An ongoing Federal Election Commission investigation into an alleged $84 million money laundering schemeorchestrated by the Hillary Victory Fund — the $500 million joint fundraising committee between the Clinton campaign, the Democratic National Committee, and Democratic state parties.

Det er aldri små summer der Clintons er involvert. De satser stort. Hvis det er så stort kan det ikke være fake, tenker europeere. De har ikke fått med seg Dylans ord fra Sweetheart: Steal a little and they throw you in jail. Steal a lot and they make you king.

Clintons var konger i Amerika. Det er de ikke lenger. De er blitt en belastning. De drev spillet for langt og var for kyniske. Folk trekker seg unna dem. Det er tross alt politikk det handler om. Du blir ikke valgt hvis du står Clintons for nær. Pure and simple.

Dylans ord passet litt for bokstavelig.

Got to be an important person to be in here, honey
Got to have done some evil deed
Got to have your own harem when you come in the door
Got to play your harp until your lips bleed

Europeere har ikke fått med seg at Harvey Weinstein i like høy grad handlet om Clintons. De har ikke fått med seg Benghazi og Uranium One. De tror det var en historie med Monica Lewinsky, og at det er lenge siden. De tror Hillary ikke ble valgt fordi hun var kvinne.

If and when the allegations are confirmed by the FEC, Clinton’s $84 million money laundering scheme will go down as the single largest campaign finance scandal in U.S. history. washingtonexaminer.com

Europeerne blir forvirret. New York Times har ikke ofret en linje på denne skandalen. Da er det kanskje ikke sant? Hvem er Byron York og hva er washingtonexaminer.com? Clintons benytter seg av denne aktive kollaborasjonen når de igjen selger sine opplegg i Europa.

In our bespoke Club concept, we strive to provide both executive learning and knowledge sharing. It is a unique combination of keynotes, simulation games and facilitated networking in carefully selected groups of 45 executives.

You will meet Professors from the World’s best business schools, top CEO’s, successful entrepreneurs and international experts. (…)

Being a member of Presidents Institute is a transformational experience. It is an opportunity to invest time and money in a lifelong learning process. Not to mention an investment in your own career.

Det er som man venter å støte på Jean-Claude Juncker og forgjengeren Barroso. De er like kyniske, men ikke fullt så grådige på egne vegne. Clintons har mer til felles med russiske oligarker eller en Gerhard Schröder. De tenker stort.

Bill forsøker åpenbart å spille en politisk rolle i Europa, på vegne av Hillary-America, som har sterke bånd til Merkel-Europa. Det er snakk om at Merkel kan etterfølge Juncker. Da er det viktige å bygge allianser. Han har besøkt Tyskland, Portugal og Spania for å snakke EU etter Brexit. Nå mangler det bare at Tony Blair dukker opp for foreslår en ny folkeavstemning i Storbritannia.

Blair er blitt rik på samme måte som Clintons: Ved å kaste alle moralske skrupler overbord og selge seg til høystbydende. Penger lukter ikke. Ord er billige.

Er Erna bevisstløs?

At Erna Solberg velger å møte Clinton sier noe om at hun ikke forstår hvordan dette blir oppfattet i Det hvite hus. Bill driver ikke lobby-virksomhet for dagens president. Han organiserer opprør.

Vil virkelig Erna Solbert så åpenlyst fraternisere med en tidligere president hvis ektefelle organiserte en kampanje for å sabotere sin konkurrent? Forstår ikke den norske regjering hvor alvorlig den politiske situasjonen i USA er? Tror de fremdeles at Clintons er the good guys? og at Trump bare er noe man må leve med?

Det er ingen norske medier som vil stille disse ubehagelige spørsmålene, men være forvisset om at det sitter folk i ambassaden på Huseby som både vet å skaffe seg den riktige informasjonen og hva som foregikk.

Kanskje det i rapporten til Mike Pompeo og State Department vil stå noen undrende ord: Det er som om Norge insisterer på å leve som om verden er den samme som på 90-tallet. The Sun always shines on TV. Bill Clinton kan smile og smilet er ikke så fårete som det pleier å være. Han vet han er blant folk som fremdeles tror han er «Bill Clinton». Bjarne Brøndbo tror det og VG har like mye bruk for fiksjonen om at verden ser ut som da Clinton var her i 1999.