Uranium One-anlegget utenfor Tibacco, Utah, ikke akkurat noe gjestmildt strøk. Det var dette russiske Rosatom skaffet seg kontroll over. Reuters vil ha oss til å tro at Hillary eller Obama ikke visste om eller klarerte transaksjonen, dvs. de antyder at den kan ha gått gjennom uten at de var klar over det, hvilket bare er en annen måte å si det på. Det er hva man må kalle ren nonsens, en latterlig påstand som fornærmer lesernes intelligens. Foto: George Frey/Reuters/Scanpix

Det amerikanske justisdepartement ved Jeff Sessions har fått kritikk i bøtter og spann for sin passivitet overfor Clinton-systemets maktmisbruk. Nå er det tegn til at noe skjer.

Fredag ble de første tiltaler i Uranium One-affæren tatt ut. Uranium One var det canadiske selskapet som fikk kjøpe 20 prosent av amerikanske urangruver i 2013. Uranium One ble kontrollert av russerne. Salget måtte godkjennes av en spesialnemd der justisminister Eric Holder og utenriksminister Hillary Clinton satt. Samtidig tilfløt det donasjoner i størrelsesorden 100 millioner dollar til Clinton Foundation.

På toppen av det hele hadde russerne infiltrert infrastrukturen rundt amerikansk atomindustri: leveranser til atomkraftverk og fra gruver. Dette er selvsagt høyt spesialisert transport, med lukrative kontrakter. Russerne brukte amerikanske underleverandører, men tok med seg de samme forretningsmetoder som de er vant med hjemme: Smøring, kickbacks – «provisjoner».

En amerikaner som kom i kontakt med russernes praksis ble så opprørt at han kontaktet FBI, som ga ham cover som informant. Han het William D. Campbell. Campbell leverte dokumentasjon til FBI i flere år. Men av uforståelige grunner fikk han munnkurv av justisdepartementet. Denne munnkurven ble opphevet for bare noen måneder siden, etter påtrykk fra komiteene i Kongressen. Han skal nå forklare seg for Kongressen.

Sterke interesser motsetter seg at denne affæren rulles opp. Reuters hadde en helt merkelig artikkel om William D. Campbell i november, hvor de trakk hans troverdighet i tvil. Se: Informanten som kan avsløre Clintons uran-salg identifisert

Som tredje punkt avslørte FBI en spionring i USA: såkalte sleeper cells, russere som var ankommet med bona fide-historier, dvs troverdige begrunnelser for å komme til USA, gjerne studier eller arbeid. De ble værende lenge, ble akklimatisert, ble amerikanere. Den mest kjente er Anna Chapman som giftet seg med en amerikaner og hadde en profesjonell karriere. Les mer her og her.

Da spionene ble avslørt og arrestert ble de ikke avhørt på den måten som er vanlig i slike saker, men ble utvekslet mot amerikanere av sekundær betydning.

Alle disse tre historiene utgjør et hele og nå vil det republikanske flertallet i Kongresen og Trump-administrasjonen til bunns i hele komplekset.

Svimlende

Det kan se ut som en autentisk Russia collusion. Hvis det kan dokumenteres at Clintons drev samrøre med russerne, og på toppen av det hele bestilte en rapport om Trump som påsto at det var han som var i ledtog med Putin, og fikk plantet rapporten i amerikanske medier og hos FBI, da snakker vi om noe så stort at det er vanskelig å sette ord på.

Kverna har begynt å male

De første elleve tiltalepunktene ble tatt ut fredag mot en Mike Lambert (54) fra Maryland.

Detaljene teller i etterforskning og tiltaler. Derfor må man gå detaljert til verks for å få med seg kjeden av bevis:

The charges are against Mark Lambert, who is the «former co-president of a Maryland-based transportation company that provides services for the transportation of nuclear materials to customers in the United States and abroad.» Lambert, 54, of Maryland, was charged with «one count of conspiracy to violate the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) and to commit wire fraud, seven counts of violating the FCPA, two counts of wire fraud and one count of international promotion money laundering,» the DOJ said in a statement.

Lambert er tiltalt for sammensvergelse for å begå korrupsjon med utenlandske krefter, svindel og hvitvasking.

Vadim Mikerin drev Tenex, et datterselskap av Rosatom, som utførte logistikktjenester for atomkraftselskap over hele verden. For alle land er dette en nasjonal sikkerhetsinteresse, og særlig for en supermakt.

The charges are connected to the alleged bribery scheme that involves «Vadim Mikerin, a Russian official at JSC Techsnabexport (TENEX), a subsidiary of Russia’s State Atomic Energy Corporation and the sole supplier and exporter of Russian Federation uranium and uranium enrichment services to nuclear power companies worldwide, in order to secure contracts with TENEX.»

TENEX is the commercial sales arm for Russia’s Rosatom, which took full control of Uranium One in 2013.

At russerne skulle få kontroll over 20 prosent av amerikansk uran med Obama-administrasjonens godkjennelse er for utrolig til å være sant, tenker man. Inntil man setter seg inn i historien. Da er det flere ting som sjokkerer.

Det er forunderlig at russerne brukte metoder i USA som de måtte forstå ville utløse politiets interesse:

report from October revealed that federal agents started collecting evidence in 2009 about Russian officials that were engaged in bribery, kickbacks, extortion, and money laundering connected to the Uranium One deal:

Federal agents used a confidential U.S. witness working inside the Russian nuclear industry to gather extensive financial records, make secret recordings and intercept emails as early as 2009 that showed Moscow had compromised an American uranium trucking firm with bribes and kickbacks in violation of the Foreign Corrupt Practices Act, FBI and court documents show.

Dette amerikanske spedisjonsfirmaet var det Mike Lambert ledet. Loven har nå innhentet ham, men det har tatt ni år og det måtte en politisk revolusjon til i Washington.

Og så kommer vil til punktet som kan endre amerikansk historie:

They also obtained an eyewitness account — backed by documents — indicating Russian nuclear officials had routed millions of dollars to the U.S. designed to benefit former President Bill Clinton’s charitable foundation during the time Secretary of State Hillary Clinton served on a government body that provided a favorable decision to Moscow, sources told The Hill.

Det er pågående journalister som har gravd frem det som kan stille Watergate fullstendig i skyggen.

Først i desember tok justisminister Sessions affære:

In December, Attorney General Jeff Sessions ordered that prosecutors at the DOJ start «interviewing FBI agents about evidence they uncovered in a criminal investigation into a highly-controversial uranium deal that involves Bill and Hillary Clinton.»

Ballen har begynt å rulle.

Denne historien er ikke flatterende for Norge som ga flere hundre millioner til Clinton Foundation. Børge Brende ble tatt imot som en kjær venn av Hillary. Hun visste å ta vare på ham.

 

BREAKING: Indictment Handed Out In Russian Bribery Case Involving Uranium One, Hillary Clinton