Nyheten om at Bill og Hillary Clinton var innblandet i en transaksjon som ga et russisk selskap kontroll med en amerikansk urangruve, er så belastende at det kan senke Hillary Clintons kandidatur før det i det hele tatt har tatt av.

Pravda slo transaksjonen opp da den ble gjort i januar 2013. Den var en stor fjær i hatten for Vladimir Putin:

The headline in Pravda trumpeted President Vladimir V. Putin’s latest coup, its nationalistic fervor recalling an era when its precursor served as the official mouthpiece of the Kremlin: “Russian Nuclear Energy Conquers the World.”

The article, in January 2013, detailed how the Russian atomic energy agency, Rosatom, had taken over a Canadian company with uranium-mining stakes stretching from Central Asia to the American West. The deal made Rosatom one of the world’s largest uranium producers and brought Mr. Putin closer to his goal of controlling much of the global uranium supply chain.

Det canadiske selskapet het Uranian One, det var bygget opp av mennesker som var donorer til Clintons Stiftelse.

At the heart of the tale are several men, leaders of the Canadian mining industry, who have been major donors to the charitable endeavors of former President Bill Clinton and his family. Members of that group built, financed and eventually sold off to the Russians a company that would become known as Uranium One.

File photo of U.S. Secretary of State Hillary Clinton arriving at NATO headquarters ahead of a two-day NATO foreign ministers in Brussels

Det burde få den blå lampen til å lyse, men det gjorde den ikke: Så fulgte dte penger etter salget av gruven i USA og Hillary Clinton godkjente salget fordi det var snakk om en strategisk asset.

Beyond mines in Kazakhstan that are among the most lucrative in the world, the sale gave the Russians control of one-fifth of all uranium production capacity in the United States. Since uranium is considered a strategic asset, with implications for national security, the deal had to be approved by a committee composed of representatives from a number of United States government agencies. Among the agencies that eventually signed off was the State Department, then headed by Mr. Clinton’s wife, Hillary Rodham Clinton.

Rosatom skaffet seg kontroll over Uranian One i tre sekvenser, og til sammen tilfløt det Clinton-stiftelsen 2,35 million dollar i denne perioden. Dette er penger som ikke ble oppgitt, til tross for at Hillary Clinton var forpliktet til det.

As the Russians gradually assumed control of Uranium One in three separate transactions from 2009 to 2013, Canadian records show, a flow of cash made its way to the Clinton Foundation. Uranium One’s chairman used his family foundation to make four donations totaling $2.35 million. Those contributions were not publicly disclosed by the Clintons, despite an agreement Mrs. Clinton had struck with the Obama White House to publicly identify all donors. Other people with ties to the company made donations as well.

Det gikk også penger direkte fra Moskva til Hillary Clinton. Like etter at Rosatom hadde gjort det klart at det ønsket å ta over majoritetsandelen i Uranian One, fikk Hillary Clinton en halv million dollar for et foredrag i Moskvam av en bank som var direkte involvert i overtakelsen.

And shortly after the Russians announced their intention to acquire a majority stake in Uranium One, Mr. Clinton received $500,000 for a Moscow speech from a Russian investment bank with links to the Kremlin that was promoting Uranium One stock.

Hvis man ser relasjonene over tid virker de nesten skjødesløse, som om Clinton ikke brød seg.

Men da kan man ikke tro man kan stille som kandidat til å bli USAs neste president.

Hillary Clinton sliter med Benghazi-gate og epostserveren som hun tok med seg. Dette er en minst like alvorlig sak og bekrefter det negative inntrykket folk har av Clintons: De tenker mest på seg selv.

 

http://www.nytimes.com/2015/04/24/us/cash-flowed-to-clinton-foundation-as-russians-pressed-for-control-of-uranium-company.html?emc=edit_na_20150423&nlid=30317720&_r=0