Nytt

Uranium One-anlegget utenfor Tibacco, Utah, ikke akkurat noe gjestmildt strøk. Det var dette russiske Rosatom skaffet seg kontroll over. Reuters vil ha oss til å tro at Hillary eller Obama ikke visste om eller klarerte transaksjonen, dvs. de antyder at den kan ha gått gjennom uten at de var klar over det, hvilket bare er en annen måte å si det på. Det er hva man må kalle ren nonsens, en latterlig påstand som fornærmer lesernes intelligens. Foto: George Frey/Reuters/Scanpix

Reuters avslører navnet på amerikaneren som var FBIs informant i russiske Rosatoms infiltrering av amerikansk atomindustri. Han skal vitne for Kongressen om det som kan bli en viktig belysning av Obama-administrasjonens og Clintons rolle i salget av amerikanske urangruver til Russland.

William D. Campbell, a lobbyist, confirmed to Reuters he is the informant who will testify and provide documents to Congress about the Obama Administration’s 2010 approval of the sale of Uranium One, a Canadian company with uranium mines in the United States, to Russia’s Rosatom.

Informanten ble pålagt munnkurv av justisdepartementet under Eric Holder, og dette tolkes som at Obama-administrasjonen hadde noe å skjule. Det er Kongressen som har fått hans taushetsplikt opphevet.

Reuters har en lang sak om Campbell. Den er spesiell fordi Reuters gir seg til å polemisere mot Campbell og forsøker å så tvil både om hans troverdighet og hans relevans for saken. Joel Schectman heter journalisten som velger å kalle saken exclusive: Secret witness in Senate Clinton probe is ex-lobbyist for Russian firm. Ordene «lobbyist» og «russisk firma» vekker negative assosiasjoner når temaet er russisk innblanding i amerikansk politikk.

Reuters legger sitt eget premiss inn i saken med ordene:

As the heat from Mueller’s investigation has intensified, Trump has repeatedly called for an inquiry into Clinton and the Russian uranium deal.

Dette er et tendensiøst utsagn som ikke er et internasjonalt nyhetsbyrå verdig. Det er ikke «varmen» fra Muellers etterforskere som har fått Trump til å be om en spesialetterforsker av Clintons, det er alle avsløringene av Clintons befatning med Putin-systemet i 2008 og 2009, som topper seg med salget av 20 % av amerikanske urangruver til Rosatom via canadiske Uranium One. Det er også avsløringer av at selskapet Fusion GPS på oppdrag fra Hillary-staben bestilte drittpakken om Trump fra den britiske eks-agenten Christopher Steele, som nå forsikrer at hans rapporter fra russiske kilder er vederheftige, og at han ikke hadde tilbrakt 18 år i Russland uten å kunne sitt håndverk. Dét vil vise seg.

Men faktum er at et kobbel av journalister og etterforskere nå har jobbet i ett år med Russland og Trump uten å finne bevis på samarbeid. Det bekreftet et medlem av Senatets etterretningskomite, Dianne Feinstein, så sent som sist helg overfor Jake Tapper. Nancy Pelosi har måttet erkjenne det samme.

Men mediene fortsetter den psykologiske krigføringen som skaper inntrykk av det motsatte.

Selve krumtappen i Russia-collusion-storyen, Carter Page, overleverte så sent som torsdag en mengde e-poster til Kongressen. Han hadde ikke noe problem med det, men sa han trodde myndighetene hadde dem allerede, dvs. at han er blitt overvåket.

Det er jo det: Drittpakken om Trump ble brukt av FBI til å be om overvåking av Trump-systemet. De er blitt avlyttet etter tur. Hver minste lille ting blir blåst opp. George Papadopoulos ble tatt i løgn – ja, hva slags løgn? Han hadde forsøkt å overtale Trump til å møte Putin. Forslaget ble ikke tatt seriøst.

Hvis FBI og pressen virkelig hadde hatt noe, ville det fylt førstesidene og tv-sendingene fra morgen til kveld.

Når Reuters derfor skriver at det er dette presset som gjør at Trump forsøker å avlede presset, er de del av den krigførende part.

Reuters forsøker seg med at han ikke vet så mye om Uranium One-salget. Men det er heller ikke dét som er sentralt. Campbell meldte seg fordi han arbeidet med firmaet som transporterte uran rundt om i USA. Dette hadde russerne skaffet seg kontroll over, og det var her Campbell oppdaget smøring, korrupsjon og bestikkelser. Han tilbød seg å være informant.

Det politisk sensitive for Obama og Clintons og FBI er at de visste om russisk infiltrering da de skulle ta stilling til om Rosatom skulle få kjøpe 20 prosent av amerikanske urangruver. Uran har nasjonal sikkerhetsinteresse. Ville en ansvarlig regjering ha godkjent et slikt salg, med den informasjonen som lå på bordet, inklusive en opprullet spionring?

Det er dette Campbell kan kaste lys over. Hvor ille var det? Hva rapporterte han til FBI? Hvorfor ble han pålagt en munnkurv som har vart til denne dag?

Campbell countered those who dismiss his knowledge of the Uranium One deal. “I have worked with the Justice Department undercover for several years, and documentation relating to Uranium One and political influence does exist and I have it,” Campbell said. He declined to give details of those documents.

Reuters was unable to learn when the closed-door testimony has been scheduled.

Reuters diskreditering av informanten i den viktigste politiske saken i amerikansk politikk sier noe om hvor politisert nyheter er blitt:

Some people who know Campbell are skeptical that he can shed much light on Uranium One. Two law enforcement officials with direct involvement in the Rosatom bribery case in which Campbell was an informant said they had no recollection or record of him mentioning the deal during their repeated interviews with him.

Also, although both Uranium One and the bribery cases involved Rosatom, the two cases involved different business units, executives and allegations, with little other apparent overlap, Reuters found in a review of the court records of the bribery case.

Er det seriøst å angi hva to anonyme politifolk måtte huske om hva en informant måtte ha sagt for ti år siden, uten nærmere presisering?

Derimot gjengir Reuters hva en Hillary-talsmann mener: at det er Right, med stor r, som forsøker å hindre at Trumps samarbeid med russerne rulles opp.

“This latest iteration is simply more of the Right doing Trump’s bidding for him to distract from his own Russia problems,” said Nick Merrill, a Clinton spokesman.

Dette er samme «forklaring» Hillary møtte Monica Lewinsky-saken med. Hun kalte det «a vast rightwing conspiracy».

I dag følger Reuters i samme spor, og New York Times og Washington Post er blitt frontsoldater i kampen mot presidenten.

Vi lever i underlige tider.

Reuters presterer å skrive:

Reuters has no evidence that Clinton orchestrated the approval of Uranium One.

Litt lenger ned må de sitere den iherdige kongressrepresentanten Chuck Grassley:

Senate Judiciary Committee Chairman Charles Grassley said in a letter to Toensing, Campbell’s lawyer, that her client appears to have information “critical to the Committee’s oversight of the Justice Department and its ongoing inquiry into the manner in which” the Uranium One sale was approved.

Det kan hende at Reuters må spise sine ord.