Justis- og beredskapsminister Wara, fra pressekonferansen i forbindelse med innsettelsen. Skjermdump, NRK.

Økende ungdomskriminalitet i Oslos østlige bydeler var temaet da justisminster Tor Mikkel Wara i dag møtte Oslo-politiet. Wara sier han frykter ghettofisering og svenske tilstander dersom man ikke lykkes.

Document har rapportert om flere urovekkende episoder i Oslo de siste ukene.

Ungdomsgjenger, som inkluderer barn helt ned i 14-års-alderen, har gått løs på politiet flere steder i Oslo Øst og i sentrum.

I et intervju med Nettavisen sier Wara de selvfølgelige tingene, som at Oslo-politiet må få «ressurser», at de må «organisere seg i tråd med det som er endringene i kriminalitetsbildet», og klassikeren: det er «viktig at vi jobber forebyggende».

– Hvor alvorlig synes du det er at barn i 14 års alderen er med i noen av de gjengene som har herjet den siste tiden?

– Veldig alvorlig! Dette er noe av det nye kriminalitetsbildet, de blir yngre, er mer mobile og på sosiale medier. Vi må være tidlig ute så ikke dette blir neste generasjons kriminelle. De må fanges opp før det er for sent.

Hvordan skal dette skje, spør Nettavisens journalist. Wara svarer litt svevende at «det var betryggende å høre Oslo-politiet. Men det fins ingen fasit, ingen har lyktes helt ennå.»

Oslo er en tryggere by enn andre byer på samme størrelse, sier Wara, som sier han «opplever» at politiet har kontroll på situasjonen.

– Frykter du ghettofisering og svenske tilstander i Oslo?

– Altså, jeg frykter det kan bli en fremtid hvis vi ikke lykkes, men det er derfor vi skal lykkes. Vi skal bli best i Europa på dette. Vi skal lykkes der andre ikke har lyktes.

Justisministeren avviser at han kommer til å reise til Sverige for å se og lære, slik hans forgjenger Sylvi Listhaug gjorde.

– Nei, jeg er opptatt av å lære der man har lyktes, ikke der man har mislyktes. Men jeg synes Listhaugs innhenting av informasjon, var viktig, så jeg har ikke noe imot det.

 

Kjøp Kent Andersens bok her!