Nytt

Ett kjennetegn ved den solbergske parlamentarisme har vært at statsrådene har kunnet markere sine partier og egen profil. Det blir det nå slutt på. Nå må statsrådene uttale seg innenfor det som er felles ramme for alle tre partier.

Det markerer en ny kurs med langt mindre handlingsrom for markering.

Ifølge Dagens Næringsliv var det denne beskjeden som fikk Sylvi Listhaug til å trekke seg. Da de tre partiene var samlet hjemme i embetsboligen til Solberg mandag kveld, tok Erna med seg Siv og Sylvi inn på et annet rom. Her fikk Sylvi beskjed om at hennes ytringsfrihet i sosiale medier kom til å bli beskåret. Hun ville ikke få lov å bruke Facebook slik hun hadde gjort.

Denne politikken har Erna nå innført og den innsnevrer handlingsrommet for statsrådene i betydelig grad.

Statsminister Erna Solberg (H) tar grep internt for å hindre flere Facebook-kriser med sleivete uttalelser som kan skade regjeringen

Fra Stortingets talerstol onsdag slo statsministeren fast at det finnes grenser for hva statsrådene kan si.

– Et regjeringsmedlem som har en plattform utgått av tre partier, skal forholde seg til det som er summen og det som er enigheten mellom de tre partiene. Da er man statsråd for tre partier, ikke bare for sitt eget parti, og det er den grunnleggende biten som jeg mener alle mine statsråder skal forholde seg til, sa Solberg i en replikkveksling med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

VG skriver fredag at det skal det være første gang Solberg gir et så klart signal om hva som er akseptable ytringer fra hennes regjeringsmedlemmer. Hun la til at statsrådene skal ta hensyn til alle tre partiene i regjeringen og til hva som er regulert i regjeringsplattformen når de ytrer seg.

På spørsmål om Listhaug har gått ut over rammen for hvordan statsråder kan ytre seg, bekrefter Erna Solberg dette:

– Det har vært noen av de uttalelsene, inklusive den på Facebook, som også rammet Venstre siden de var uenige med regjeringen i den saken, sier hun til VG. (NTB)

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!