Nytt

Bilde: Motstandere av Trump har det lettvint. Det er bare å stille seg opp langs veien der kortesjen hans skal kjøre, så blir man fotografert av internasjonale byråer og når verden rundt. En enslig person som demonstrerte mot Obama, ville blitt ignorert. En som demonstrerer mot Trump blir foreviget. Mediene kjøper styrken i budskapet, selv om det er hinsides: National Rifle Association og Trump dreper våre barn. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

CNN er førende i medienes krig mot Trump. Hvis man skal danne seg et bilde av hva Trump kan ha ment, må man gjennomskue CNNs fremstilling.

Norske medier gjør det motsatte: De hiver seg på og synes å fryde seg over å kunne gni Trumps nese ned i hans egen skitt.

Det ligger et element av skadefryd i dette: Venstresiden i USA tar etter og i mediene florerer det av utspill som anklager Trump for alt som går galt: Skoleskytingen i Parkland er Trumps skyld.

Venstresiden har gitt seg selv carte blanche til å beskylde Trump for alt fra trusselen fra Nord-Korea til alt hva svarte, muslimer, latinos gjennomgår. Dette begynte allerede under valgkampen og har bare blitt trappet opp etter valget.

Idag var det uttalelsen Trump skal ha kommet med under et møte på landstedet Mar-a-Lago i Florida om at han syntes det var storveis at president Xi Jinping ville bli president på livstid. – Kanskje vi burde vurdere det selv, spøkte Trump. Men det ble gjengitt på nyhetene som at Trump på ramme alvor kunne tenke seg å bli diktator på livstid.

Selv av CNNs egen fremstilling vil en opplyst leser kunne se at det var en spøk:

In the closed-door remarks, a recording of which was obtained by CNN, Trump also praised China’s President Xi Jinping for recently consolidating power and extending his potential tenure, musing he wouldn’t mind making such a maneuver himself.
«He’s now president for life. President for life. No, he’s great,» Trump said. «And look, he was able to do that. I think it’s great. Maybe we’ll have to give that a shot some day.»
The remarks, delivered inside the ballroom at his Mar-a-Lago estate during a lunch and fundraiser, were upbeat, lengthy, and peppered with jokes and laughter.
Alle som har hørt Trumps improvisasjoner vet at man må høre ham for å forstå hva han mener. Til tross for at mediene har fulgt ham i halvannet år, later de fortsatt som om de ikke forstår hva han sier. Han har sin helt egen stil. Det er både karakter og et bevisst valg.
De samme medier som tilhører en underholdningsbransje som dyrker rap, forstår ikke en hvit rapper i Det hvite hus.  De tåler ikke at han bruker det amerikanske språk på en annen måte til å si noe de ikke har godkjent.
Det er dette som gjør mediene så rasende. Det at det overhodet er mulig å drive gjøn med motstandere slik at spøk og alvor glir over i hverandre.
Om Trump kan man bruke Piet Heins kumbel: Den som kun tar spøk for spøk og alvor for alvor, har ikke skjønt noen av delene.
Mediene tolker Trump forkjært, konsekvent. De tolker spøk som alvor og alvor som spøk. Dermed kommer de ut med feil fremstilling, systematisk.
Det er selvsagt ikke tilfeldig. Det er et bevisst valg.
Samtidig har det kommet inn en galskap i det, et hysteri og en paranoia.
Det er smittsomt.
Legg merke til at mediene aldri spør seg: Hvordan virker vår fremstilling på de andre, på Trumps tilhengere? Hvilket i dag vil si godt over 40 prosent av velgerne.
Spørsmålet blir aldri stilt. Venstresiden står aldri til ansvar for andre. De har carte blanche. Mens Trump og høyresiden konstant stilles til ansvar.
Slik polariseres opinionen og stemningen blir spent. Norske korrespondenter er ikke nærheten av å få frem hvor spent den er. Det streifer dem ikke. Ansvaret og skylden går bare én vei.