Innenriks

Foto: Aldrimer.no

Eldar Berli har kommando over Norges eneste aktive kamptstyrke, Brigade Nord. Før han går av, kommer han med noen pauli ord, og det lyder som en klagesang. Oversatt til forståelig norsk: Norge har ikke noe forsvar som er verdt navnet.

Foranledningen er en tale Berli holdt i Kavaleriklubben sist uke. Der sier Berli at hvis Norge er heldig, kan vi by fienden en viss motstand.

Å basere seg på hell er ingen farbar strategi i krig.

– Dersom alle gode forutsetninger slår til, så har vi kun en marginal evne til å løse oppdraget i dag, sa han.

Selv under optimale forhold har vi «kun marginal evne til å løse oppdraget», dvs. til å forsvare Norge.

Vi har lest at Norge har en styrke stor nok til å forsvare Frogner, og trodde det var en morsomhet. Nå sier brigadesjefen at dét bare vil være tilfelle dersom alt klaffer.

Hvordan er det mulig å sitte i den norske regjering og se seg selv i speilet hver morgen?

Årsaken til Forsvarets begredelige tilstand er ifølge Berli gammelt materiell og for få soldater. På tross av at antallet bataljoner ble økt til fire i langtidsplanen for Forsvaret, økes ikke antallet soldater eller stridsvogner.

Resultatet er ifølge brigaderen at Norge snart må stasjonere allierte soldater i landet permanent.

Men dét liker ikke NRK, SV, Rødt eller venstrefløyen i Arbeiderpartiet. De behandler amerikanerne som om de er inntrengere, imperialister på vår jord. At vårt forsvar nå er avhengig av dem, sørger mediene for å holde publikum uvitende om.

I det hele tatt foregår forsvarsdebatten enten som lokaliseringsdebatt eller som en debatt om prioriteringer i budsjettet. Den handler aldri om krig og fred og at vi er helt avhengige av amerikanerne.

At norsk presse hater Trump og Trumps USA, får vi demonstrert hver eneste dag. De forstår ikke at de skiter i eget reir. At de undergraver norske interesser.

Det er en fortsettelse av det brukne geværs politikk.

Folk flest aner ikke hvor ille det står til. Men nå har det kommet så mange signaler og så mange bekymringsmeldinger at skriften er stor nok selv for svaksynte: Det står dårlig til! Vi har ikke noe forsvar!

Vi har verdens største statlige fond, på 8400 milliarder kroner. Dét er vi stolte av. Men forsvar? Nei, det har vi ikke råd til.

Hva slags ledelse er dette?

 

Intervjuet «Hærens evne er marginal» sto i Klassekampen fredag 2. mars.

Lenger inne i avisen står det om Rødt, som vil ha amerikanerne ut av Trøndelag og norske soldater ut av Estland. Den gamle antiamerikanismen sitter dypt i ryggmargen på venstresiden.