Kommentar

Venstresiden har alltid trodd at USA kom til å gå under, at hevnen ville ramme USA. Derfor skadefryden over 9/11. Obama hadde mye av blame-America-holdningen. Han mente at han overskred det gamle USA og dannet et nytt. En Trump som etterfølger skulle ikke vært mulig. Deri ligger årsaken til hatet mot Trump. Men spørsmålet er: Hvilket rike er det som går under? Det ser ikke ut til å være USA.
Titus-buen sett gjennom Septimus Severus-buen i Rom. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / Scanpix

Donald Trumps tale til nasjonen burde oppta og bekymre oss. Trump nevnte ikke Europa én eneste gang, bemerker Jyllands-Posten. Har det skjedd før?

I stedet for å være opptatt av å beskytte oss, er vi opptatt av å rakke ned på Trump. Det er som «vi» tror at Norge er usårbar. En geografisk utkant av Europa, tynt befolket, snart uten forsvar.

Janne Haaland Matlary har en svært god kommentar i Dagens Næringsliv. Hun merker at mediene ikke liker at det blir så mange amerikanere i nord. Hva har de der å gjøre? Permanent? Disse amerikanerne. De bringer med seg et høyere konfliktnivå.

Denne pasifistiske holdningen har vært gjennomgående i årtier, og den blir bare sterkere. Vi har ikke et forsvar verdt navnet, men heller ikke dét bekymrer mediene.

Amerikanere og briter kommer til Nord-Norge for å øve. Men de må ha noen å øve med. Den dagen det ikke er tilstrekkelig mange norske soldater der, kommer de ikke.

Det er som om vi ikke skjønner at amerikanere og briter kommer for å beskytte oss.

Er det tomt for norske soldater i nord, blir det tomt for amerikanske og andre. Som det står i Skriften: «Gud hjelper den som hjelper seg selv.» Amerikanere og briter har selvsagt ikke tenkt å fylle et tomrom skapt av et nedtrekk av norske soldater.

Hvis ikke nordmennene skal kjempe 150 prosent for Norge, er det gud hjelpe meg ingen andre som gjør det heller.

Norge ønsker amerikanere, briter, franskmenn og andre som kan slåss til landet fordi Norge aldri vil kunne forsvare Norge alene. Det er hele poenget med NATO. Men det som står med liten skrift er at et slapt og lite norsk forsvar er juks og triks. Selv et lite land skal satse ordentlig og seriøst på sitt forsvar, qua medlem av alliansen.

Det er ikke pengene det står på. Så hvorfor har ikke Norge et forsvar som er verdt navnet?

Fordi det humanitær-politiske kompleks anser forsvar for å tilhøre gårsdagen. Forsvar er hard power, maskulint og «dumt». Det løser konflikter på den gamle måten. Med vold. Sivilisasjonen har gått videre, mener de, vel vitende om at norsk fredsdiplomati er blitt eksportvare.

Når Ine Marie Eriksen Søreide er i Israel og på Vestbredden for å «redde fredsprosessen», er det i virkeligheten det norske verdensbildet hun forsøker å redde. Vi forteller oss selv at verden er som før. Palestinerne er the good guys, israelerne er skurken. Alt som ikke passer med gamle sjablonger, utestenges eller minimaliseres.

Slik går det vesentlige oss hus forbi. Mens Trump blir en trussel. Han er den største trusselen mot dem som lever på verden av i går.

Vi klarer ikke se hva Trump er et svar på. At vi har noe å lære.

Trumps suksess forteller oss at USA er sterkt nok til å gjøre noe med truslene. USA står oppe i samme problematikk som Europa gjør: åpne grenser, outsourcing av arbeidsplasser til lavkostland, import av arbeidere fra de samme lavkostland, og som realisering av en ny kultur: import av titusenvis av mennesker som ikke vil tilpasse seg nasjonale verdier.

Mens Trump vil gjøre amerikanere av 1,8 millioner illegale mindreårige, mot å få bygge muren mot Mexico og gjøre slutt på visalotteri og familiegjenforeninger, skjer det stikk motsatte i Europa: Fransk politi får beskjed om at de ikke må hindre mindreårige i å komme seg over grensen. De skal slippes inn, har en domstol bestemt. Tempoet skrus litt ned, men kursen er uforandret: demografiske endringer så store at de gamle navn på nasjonene ikke lenger gir mening.

USA har styrke nok til å hevde prinsippene som binder dem sammen. Vest-Europa fortsetter langs samme kurs.

Europa og USA snakker derfor ikke sammen lenger. Vi befinner oss på forskjellige planeter.

Trump ønsket seg nordmenn. Hvis kursen ikke legges radikalt om, kommer han til å få sitt ønske oppfylt.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» her.