Bildet: Spesialetterforsker Robert Mueller. Foto: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix

Russland forsøkte å så splid blant amerikanere både før og etter det amerikanske valget. Ingen amerikanere er involvert så langt. Det fremgår av en 37 sider lang tiltale som spesialetterforsker Bob Mueller har forfattet og som ble forkynt av en storjury i Washington DC fredag.

 

They are accused of having a “strategic goal to sow discord in the U.S. political system, including the 2016 presidential election.”

13 Russian nationals indicted for interfering in US elections

Tiltalen nevner 13 russere og fire selskaper de opererte under.

Tiltalen sier ikke noe om at russerne samarbeidet med Team Trump, slik demokratene og den liberale presse har vært overbevist om. Russerne støttet både Trump og Bernie Sanders.

They are accused of spreading derogatory information about Democratic presidential nominee Hillary Clinton, denigrating Republican candidates Ted Cruz and Marco Rubio — and supporting Democratic candidate Bernie Sanders and then-Republican candidate Donald Trump.

Den russiske game-plan begynte i 2014 og ble intensivert i 2016. De skaffet seg falske amerikanske identiteter og kjøpte seg servertjenester som gjorde at de ikke kunne spores til Russland.

Visejustisminister Rod Rosenstein presenterte tiltalen på en pressekonferanse fredag og han sa to viktige ting:

  1. Det er ikke påvist at noen amerikaner deltok i russernes plan
  2. Det er heller ikke påvist at russernes aktivitet hadde noen som helst innflytelse på valget.

Hvis russerne hadde kontakt med Team Trump var de intetanende, heter det i tiltalen. Det tyder ikke på et forestående gjennombrudd i Russia collusion-teorien.

Republikanerne og medier har snarere gravd frem opplysninger som tyder på at Hillary mottok informasjon fra russerne som skulle kompromittere Trump.

Spørsmålet er om dette passer inn i den destruktive planen som Bob Mueller omtaler. I så fall er det ikke noen Russia collusion.