Bildet: Stabsjef John Kelly går med Rob Porter på plenen utenfor Det hvite hus 29 november 2017. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

På Capitol Hill var det tirsdag et stort møte med lederne for de 16 etterretningsorganisasjonene som skulle vurdere trusler mot USA sikkerhet. FBI-sjef Christopher Wray benyttet anledningen til å snakke om sikkerhetsklareringen av Rob Porter.

Porter jobbet i the West Wing, dvs i den indre staben. Han måtte gå sist uke fordi to tidligere koner/kjærester sto frem og fortalte om at han var voldelig. Spørsmålet som meldte seg: Visste ikke staben som klarer ansatte om dette?

Pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders sa at Porters endelige sikkerhetsklarering ikke var avgjøre, da Daily Mail gikk ut med angivelig konemishandling sist uke.  fjor sommer. Ansatte har hatt anledning til å jobbe med midlertidige sikkerhetsklareringer.

White House Let Rob Porter Keep Job Even After Receiving Final F.B.I. Report

Men Wray brukte tiden på Capitol Hill til å fortelle at FBI i januar ga den endelige konklusjonen om Porter. Dermed satte han Det hvite hus i forlegenhet. Huckabee Sanders måtte si at denne informasjonen ikke hadde nådd toppen av systemet.

Wray sa de hadde holdt Det hvite hus løpende orientert:

According to Mr. Wray, the F.B.I. updated the White House three times in 2017 — in March, July and November — about Mr. Porter’s background check as it progressed. Mr. Wray did not disclose the information that was given to the White House at those times, but according to two people briefed on the matter, the F.B.I. first provided the White House in July with a rundown of the spousal abuse allegations the bureau had uncovered against Mr. Porter.

Men det er mer i informasjonen Wray ga: Det var snakk om påstander. FBI intervjuet de to kvinnene, i juli ifjor, men ikke Porter. Hvilket virker underlig. Det var påstander. Skulle ikke Porter få anledning til å svare?

Ut fra det kjøret som nå er mot FBI, kan det tenkes at Wray benyttet anledningen til payback-time?

According to the two people briefed on the matter, the White House security office reviewed the allegations about Mr. Porter in July and saw that the F.B.I. had interviewed Mr. Porter’s two former wives but not Mr. Porter himself. The office asked the F.B.I. to go back and do so, said the two people, who spoke on the condition of anonymity because they were not authorized to discuss the case.

FBI er tatt på fersken med å politisere sitt arbeid. Trumps motstandere har kastet seg over Porter-saken og utnytter den til minste trevl. Mediene koker av rykter om at stabsjef John Kelly må gå. Intet tyder på at Trump akter å sparke Kelly, det ville være det dummeste han kunne gjøre.

Kommunikasjonssjef i 11 dager, Anthony Scaramucci, mente Kelly må ha visst om Porter og at han burde gå. Det er breikjeftet og et forsøk på å komme i søkelyset.

Trump tvitret at anklager mot menn ikke lenger omfattes av due process of law. For det ble han angrepet som den verste mannssjåvinist.

Det er klimaet.

I tillegg kommer historier om utroskap. Daniel F. McGahn er en mektig rådgiver i den indre krets. Han ble kontaktet av en av Porters kjærester:

In late November last year, a distraught girlfriend of Mr. Porter’s contacted Mr. McGahn and told him Mr. Porter had been unfaithful to her by dating Hope Hicks, the White House communications director, and had anger problems, according to several people familiar with the discussion. Mr. McGahn, who knew Mr. Porter’s girlfriend, at that point suggested to Mr. Porter he should consider leaving the White House, the people said. But Mr. McGahn did not follow up on the matter.