Jordan B Peterson har på kort tid blitt en intellektuell superstar. Nå er han over alt i samtaler som ofte varer i flere timer, enten det er Ben Shapiro, Joe Rogan eller Sam Harris han snakker med. Peterson har klart noe ingen har gjort før ham: Å etablere seg helt på tvers av alle etablerte kanaler. Det er også et tegn på at etablerte medier ikke lenger reflekterer samtiden. Den sokratiske samtalen foregår på youtube og live stream.

For tre uker siden visste jeg ikke noe om Jordan B Peterson. Han var et vagt navn der ute et sted På vei ut av byen legger en av guttene inn en youtubevideo. Det er Peterson som intervjues av Cathy et eller annet for Channel 4. Hun forsøker å kle av ham, men blir selv avkledt. Til slutt kan han bare si: Gotcha!

Det som imponerte meg var hans beherskelse av språket. Insisteringen på presisjon og nyanser.

Guttene forteller meg at denne videoen lå som nummer 15 på trending i Norge og innen vi var fremme lå den som nummer 14. Noe skjer. Folk har antenner og plukker opp det som er interessant.

På denne korte tiden har Peterson eksplodert. Han er over alt: Han var kort etter på Fox & Friends, han ligger som nummer en på Amazon og alle vil ha han som samtalepartner i studio.

Peterson er en god kommunikator. Hans språk er strukturert. Han vet hva han mener. Han har tenkt gjennom tingene.

Det fine med snakke-videoene er at man kan ha dem på mens man gjør andre ting. Petersons samtaler varer ofte lenge. På vei til kontoret hørte jeg på Peterson i samtale med Joe Rogan. Varighet 2 timer 28 minutter. Du kan gå ut og inn. Ved å høre mange dialoger plukker man opp det man kan bruke og setter det sammen.

Peterson vet noe om «mening». Mennesket er skapt for «mening». Hele vårt nevrologiske system er skapt for mening. Har har han kanskje noe til felles med israeleren Harari.

Peterson er klinisk psykolog. Han er eksistensialist: Mennesket er utspent mellom himmel og jord, himmel og helvete. Helvete bor i deg, hvis du ikke gjør noe for å fordrive det.

Det gjør du ved å ta ansvar for ditt liv og de du er en del av. Peterson har studert Bibelen og holdt en forelesningsrekke om Bibelen som også er lagt ut på youtube. Hver forelesning har hatt seertall på et par millioner.

Noe skjer.

Peterson «taps» inn i et behov. Han sier de forløsende ord.

Venstresiden og politisk korrekthet dyrker offerrollen. Det finnes bare to roller: Overgriper og offer. Men hvis du forledes inn i rollen som offer driver du ansvarsfraskrivelse, og du eskalerer konfliktnivåer.

Denne filosofien, hvor skylden projiseres på andre, skaper, sammen med identitetspolitikken grunnlaget for en retribalisering av samfunnet, sier Peterson.

Det er ikke et spørsmål om hvis eller når. Det er noe som skjer allerede. Tribalisering har vold innebygget.

Hvis det er noen som burde lytte til Peterson så er det eliten i Vest-Europa. Alle advarsler om faren fra høyrepopulisme og høyreradikalisme som lyder jevnt og trutt i Europa er helt uten effekt da det er politikken denne eliten fører som leder til høyreradikalisme. Hvis man får retribalisering fra sentrum vil man få svar fra ytre høyre: Der sier innfødte europeere «Ok, hvis det er dette spillet dere vil spillet så gjerne for oss». Det er det som er i ferd med å skje og Putin er stammehøvding.

De sterkeste drivkreftene for polarisering, radikalisering og tribalisering er politikere som Obama og Hillary.

Når man hører Peterson snakke om disse tingene er de innlysende, og de blir mindre farlige når man setter ord på dem.

Han tror på kraften i sannhet og ærlighet. Det er en grunn til munnhellet: Ærlighet varer lengst.

Det er et mandighetsideal Peterson holder frem: Det gjelder også kvinner: Du skal forsvare den grunnen du står på, du skal være forberedt på ondskap, for det finnes mye ondskap i verden. Hvis du later som ingenting lar du ondskapen vinne.

Peterson er en filosof for Trump-æraen. Han sier: Du må finne frem til monsteret i dag for å bevare freden. Dette uttrykket er ikke Rogan helt fornøyd med. Det har dårlige konnotasjoner på norsk og engelsk. Det er bedre med fierce, sier Rogan og det høres ut som viking.

Det er neppe tilfeldig at Hollywood og særlig HBO og Netflix dyrker mandighet, krigeren og hevneren. Underholdningsindustrien aner ikke hva de driver med. De er politisk korrekte 99 % av dem. Men serier som Homeland, Strike Back og Byrået forteller folk at det finnes fiender der ute og at vi må forsvare oss.

Krigen er virkelig. Hvis du er forberedt har du større sjanser for å klare deg.

Peterson ble en global kjendis da han nektet å bruke hen-ordet, transebetegnelser i undervisningen. Canada er helt freak-country når det gjelder politisk korrekthet. – There will be a price to pay, sier Peterson om statsminister Trudeau som ikke kunne si «mankind», men måtte bruke ordet «people-kind».

Identitetspolitikken har eskalert de senere år og ble i Obamas andre periode galopperende.

Peterson er en konstruktiv reaksjon. En avvisning på filosofisk plan av en ideologi som er anti-intellektuelt søppel. Emokrati.

Vi feirer i år 50 år siden 68-revolusjonen.

Trump og Peterson markerer at 68’er-revolusjonen har havarert og befinner seg i full oppløsning. Middle America gjorde opprør og Peterson supplerer oss med en indre fortelling.

Det er oppløftende. Men ikke så oppløftende for Europa. De gode tankene tenkes på det amerikanske kontinent.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!