Nytt

Bob Mueller vil gjerne ha presidenten tiltalt for å ha lagt hindringer i veien for at rettferdigheten skjer fyldest. For å skape bevegelse i landskapet lekker hans stab til pressen som villig gjengir historiene: Denne gang at Donald Trump ville sparke Mueller i juni fjor.

New York Times har storyen og den etterplapres villig vekk av journalister som NRKs Anders Magnus. Journalister som Magnus kolporterer lekkasjene uten å se det rettsstridige. Det finnes tusenvis av Magnus’er verden over, men historien blir ikke noe sannere av den grunn.

Leser man New York Times nøye ser man med en gang hvem kilden er: Det er ikke Trumps team, det er Muellers.

Det er alltid en glitch, en sprekk, i New York Times storyer, som gjør det mulig å avsløre hvor kilden kommer fra.

President Trump ordered the firing last June of Robert S. Mueller III, the special counsel overseeing the Russia investigation, according to four people told of the matter,

De avgjørende ord er «told of the matter»,  folk som ble fortalt om saken. Det er altså annenhåndskilder, de befinner seg ikke i the West Wing i Det hvite hus. Hadde det vært tjenestemenn ville det ikke stått «four people».

NY Times jukser, men greier ikke jukse 100 prosent. Man etterlater spor.

I neste avsnitt innrømmer nytimes.com hvor de har storyen fra:

The West Wing confrontation marks the first time Mr. Trump is known to have tried to fire the special counsel. Mr. Mueller learned about the episode in recent months as his investigators interviewed current and former senior White House officials in his inquiry into whether the president obstructed justice.

Det er avhør med folk fra Trumps stab som har frembrakt opplysningene.

Det er ikke første gang Mueller bruker lekkasjer til mediene som våpen.

Men hvor mye er storyen verdt? Er dette alt de har å fare med? At Trump overveide å sparke Mueller? Når det ikke ble noe av, er det da noen story?

Hvis Trump virkelig ville ha sparket Mueller ville ikke en juridisk rådgiver klart å overtale ham til å bakke ut.

Igjen kommer kilden tydelig frem:

They spoke on the condition of anonymity because they did not want to be identified discussing a continuing investigation.

Lekkasjer fra en pågående etterforskning er straffbart. Det skal ikke skje.

Det har pågått helt siden Trump ble innsatt. Folk på innsiden er klar over det, men ikke Anders Magnus. Det gjør reportasjene hans corny. Han vil så gjerne tro på Mueller og hans team: At de kommer til å ta presidenten, før eller siden.

Magnus forsøker å hjelpe til så godt han kan.

I går var det historien om at Trump plutselig datt inn på en briefing og sa han ville la seg avhøre av Mueller. Den uttalelsen skjøt han juridiske team ned og sa saken er oppe til vurdering og forhandling med Muellers team.

Maktkampen pågår hele tiden og styrkeforholdet har den siste tid endret seg i Tromps favør. Ikke pga Trump, men pga det arbeidet republikanerne i Kongressen har nedlagt for å avsløre politisk overvåking av Trump.

Bob Mueller begynner å få dårlig tid.

 

Trump Ordered Mueller Fired, but Backed Off When White House Counsel Threatened to Quit

Trump Says He Is Willing to Speak Under Oath to Mueller