Sakset/Fra hofta

Bilde: Norge forstår ikke at signalene man sender danner et bilde og peker ut en kurs, som f.eks tildelingen av Fredsprisen til en organisasjon som vil avskaffe atomvåpen. Samtidig vil ikke Norge betale for sitt forsvar og er helt avhengig av USAs. Foto: Denis Balibouse/Reuters/Scanpix

Vi har lenge ment at oppblussingen av antiamerikanismen etter Trumps valgseier før eller siden vil fange amerikanernes oppmerksomhet og koste Norge goodwill i USA.

Nå fyres det første skudd for den norske baugen i en op-ed i Wall Street Journal. Orde Kittrie er jusprofessor ved Arizona State University.

Han synes norsk politikk er underlig. Vi er verdens rikeste nasjon. Gjennomsnittsinntekten er 20 % høyere enn i USA. Takket være olje og gass, dvs naturens luner. Vi har vunnet i lotteriet, men tror vi har fortjent det. En farlig kombinasjon.

Likevel betaler vi ikke vår del av forsvaret. Vi er ikke oppe på 2 prosentmålet som NATO vedtok for flere år siden. USA betaler 3,3 prosent. Det er USA som bærer NATO, og på toppen av det hele tillater Norge seg å boikotte amerikanske selskaper som produserer teknologi til atomvåpen.

Hvor hyklersk går det an å bli? spør Kittrie.

One might expect Norwegians to appreciate the imbalance in their favor. But at times Oslo acts toward the U.S. like some cartoon “limousine liberal” who sneers at the cops and the methods they use to protect his neighborhood. Norway’s government pension fund has singled out for divestment several U.S. defense contractors—including Boeing,Honeywell,Lockheed Martin and Northrop Grumman —“because they are involved in production of nuclear weapons.” But these companies help make such weapons only for the U.S. government, and NATO’s most recent strategic review declares America’s nuclear umbrella to be “the supreme guarantee” of the alliance’s security.

Limousin-liberaler var en morsom betegnelse.

Det er en holdning som synes man kan tillate seg alt. Også gå inn for å trekke investeringer ut av olje og gass, som vår velstand bygger på. Vi har påpekt det, Kittrie sier det:

Norway’s pension fund divested from Wal-Mart for purported “serious violations of human rights.” Despite Norway’s reliance on oil, the fund has divested from some two dozen U.S. companies because they produce a different fossil fuel, coal.

Men ikke nok med det: Norge synes det er OK å investere i Iran.

In 2016 Norway’s government authorized its pension fund, controlled by the country’s finance ministry, to purchase Iranian government bonds. Thus, the fund boycotts U.S. defense companies, while allowing investments in the government of Iran, the leading state sponsor of terrorism and a patron of Bashar Assad’s atrocities in Syria. Norway is also quickly building academic, banking, energy and other ties with Tehran.

Israel derimot er en annen skål. Israel måles med en annen standard.

Kuttrie viser til at LO-kongressen gikk inn for full boikott. I tillegg kommer UDs støtte til palestinske organisasjoner og israelske NGO’er som fungerer som megafoner for internasjonal kritikk.

Kittrie tar fatt i dobbeltmoralen. Man vil ha amerikansk beskyttelse, men samtidig frihet til å sparke USA på skinnleggen og søke forbindelser med stater USA ikke liker.

Man kan ikke få i pose og sekk.

Norge har lenge drevet dobbelt bokholderi. Men med Trump vil Norge måtte velge. Man kan ikke svikte USA i viktige avstemninger i FN og likevel forvente klapp på skulderen.

What’s the Matter With Norway?
President Trump says Oslo is a ‘great ally.’ So why is it boycotting Wal-Mart while investing in Iran?

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!