Tavle

Dagens Næringsliv kunne vært en god avis hvis den gadd stå opp for de verdiene som gjør sunn kapitalisme mulig.

Kommentatorene skal røkte avisens profil i slike spørsmål. I alt som handler om innvandring, islam og høyrepopulisme har avisen skuffet. Den stikker tåen ut i vannet og trekker den som snarest til seg. Det er for kaldt.

Nå banker iranerne på døren. Men Kjetil Wiedswang vil helst sove videre.

Det han skriver er sprøyt:

Det er langt mellom analytikerne som tror at regimet står for fall.

Tvert imot: Det er langt mellom dem som tror det overlever. Det er av typen Federica Mogherini, BBC, liberalere fra Atlantic Council. De er så sterke motstandere av Trump, at det han er mot, det er de for.

For Wiedswang ser det ut til å være et spørsmål om selvforførelse. Han får det resultatet han ber om:

Det har foreløpig ikke vært tegn til alvorlig splittelse på toppen. Det iranske presteskapet som frem til maktovertagelsen i 1979 var kjent for sin politiske og moralske uavhengighet, er dypt involvert i dagens styre.

«Dypt involvert i»? Hva er dette for sprøyt. Iran er en politisk nyskaping innen shia-islam. Det bygger på prinsippet om Velayat e fiqh, Den øverste leders tolkning av religiøse tekster styrer samfunnet. Et rent teokrati. Det er i realiteten Fører-prinsippet Iran har innført. Ville Wiedswang sagt at Adolf Hitler var «dypt involvert» i styringen av Tyskland?

Utenlandsk støtte – ut over den verbale – er også vanskelig å se. I Europa ser en stadig på atomavtale fra 2015 som en suksess. Den kan falle hvis Rouhani blir tvunget fra makten. Donald Trumps støtte til demonstrantene er kontraproduktiv.

Der har vi det. Håndslaget til mullahene: La de få holde på.

Hvor er logikken: Tror Wiedswang at iranerne rygger tilbake når Trump støtter dem? Det forholder seg stikk motsatt, også i den forstand at når Rouhani angriper Trump, så øker det Trump og Amerikas popularitet.

Wiedwang har ikke oppdaget hvilken side han står på. Han reagerer på instinkt.

Vestens vilje til å blande seg inn i nok en indre konflikt i Midtøsten er ikke-eksisterende.

Har Wiedswang hørt om at Trump annenhver måned må certify at Iran overholder atomaftalen? Hvis regimet opptrer tilstrekkelig brutalt kan Trump si «sorry, dere holder ikke avtalen». Det trenger ikke være på atom, det kan være på raketter. Faktum er at det er foreslått nye sanksjoner pga rakettene, som Iran har hjulpet Nord-Korea med.

Wiedswang stråler er verdenstretthet som preger mange liberalere. De er ved å tape og tror verden går under.

Det er deres verden som går under.

 

Kommentaren sto på side 2 torsdag 4 januar 2018

Kjøp Kent Andersens bok her!