Nytt

Bilde. Flinders Street, Melbourne, 21. desember 2017. Reuters TV/Scanpix

En straffedømt afghaner sto bak bil-terroren i Melbourne torsdag. Politiet sa tidlig at det var en bevisst handling, men sier at motivet er ukjent.

 

Mannen bak rattet var en 32 år gammel australsk statsborger med afghansk bakgrunn. Han har hatt psykiske lidelser og rusproblemer, og han er en kjenning av politiet.

Politiet oppjusterte under pressekonferansen tallet på skadde til 19. Tilstanden til fire av dem er kritisk. (ntb)

Mannen kan være straffedømt, ha rusproblemer og psykiske lidelser, men likevel være jihadist. Det ene utelukker ikke det andre. Politiets iver etter å mystifisere motivene svekker publikums tillit. Det samme gjelder medienes dekning.

NTB manipulerer språket når byrået forvandler «ukjent motiv» til «ingen indikasjoner på terror». Dét er et snedig grep som villeder.

En 32-åring sto bak påkjørselen i Melbourne, som trolig var en bevisst handling. Politiet har imidlertid ingen indikasjoner på at det var et terrorangrep. (ntb)

Det har vært mange kriminelle muslimer som ble religiøse på kort tid og ville til paradis.

Man trenger heller ikke være godtroende:

Politiet opplyste videre at 32-åringen var alene i bilen. En annen person som ble pågrepet på stedet, en 24 år gammel mann, har trolig ikke noe med saken å gjøre. Han sitter fortsatt i avhør, og han ble pågrepet som følge av at han filmet hendelsen med en mobiltelefon.

Han hadde tre kniver i sekken sin da han ble pågrepet, men det er uklart hvorfor. (ntb)

Nei, det er jo helt vanlig å gå rundt med kniver i sekken, og tilfeldig at man blir vitne til terror.

– Han kjørte rett gjennom på rødt lys, og det var bang bang bang. Det var den ene etter den andre, sier øyenvitnet Lachlan Read til Herald Sun. (…)

– Folk lå på bakken, og folk løp bort til dem – det var kaos, forteller Read.

Hendelsen skjedde på Flinders Street ved stasjonen med samme navn.

Øyenvitnet Chris Gareth sier til Sydney Morning Herald at han så om lag 60–100 mennesker krysse gaten da bilen rammet fotgjengerne.

– Alle var naturligvis sjokkert. En kvinne bare skrek og skrek. Det var en mann som var blitt påført en massiv hodeskade. Det var så mye kaos i løpet av veldig kort tid, sier et annet øyenvitne til Herald Sun. (…)

Deler av sentrum i Melbourne er stengt av mens politiet etterforsker hendelsen … (ntb)

Hendelse?

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.