I løpet av bare fire timer onsdag kveld og natt til torsdag ble tre personer skutt forskjellige steder i Sverige – av politiet. Ved mange slike hendelser har politiet opplyst at personen de grep inn mot, hadde psykiske lidelser.

Ved 21-tiden i går ble en 45 år gammel mann skutt av politiet i Södra Ängby i det vestlige Stockholm, etter å ha gått rundt i området og oppført seg truende mot folk som gikk forbi.

45-åringen hadde angrepet én person, som ikke ble skadet.

– Da vår første patrulje var på stedet og skulle gripe inn, oppsto det en situasjon hvor det ble avfyrt tjenestevåpen, sier Daniel Wikdahl, pressetalsperson i politiet.

Mannen er nå mistenkt for drapsforsøk og brudd på knivloven.

Bare to timer senere, i 23-tiden, ble en annen mann på samme alder år skutt i Bjuv i Skåne. Politiet var blitt tilkalt til en adresse i forbindelse med en sak om psykiske lidelser. På stedet oppfattet politiet at mannen hadde et skytevåpen.

– Det oppstår da en så truende situasjon at det avfyres skudd, sier Rickard Lundqvist, pressetalsperson ved politiet i region Sør.

Opprinnelig ble hendelsen klassifisert som vold mot offentlige tjenesteperson, men den strafferettslige klassifiseringen var ved midnatt ennå ikke endelig fastslått.

Klokken 07.15 var tilstanden til mannen alvorlig, men stabil. Saken overtas av aktor, som skal etterforskes av politiets spesialenhet.

To timer senere, klokken 01.00 natt til torsdag, ble en mann skutt sentralt i Lidköping etter at han oppførte seg truende med kniv.

– Mannen begynner da å gå mot patruljen, som da må åpne ild, sier Jens Christensen, vaktleder ved politiet i region Vest.

Mannen er pågrepet, mistenkt for grovt ulovlige trusler mot offentlige tjenesteperson.

Tilstanden til de tre mennene som ble skutt, er oppgitt å være ukjent.

Mannen i Lidköping ble skutt i magen, og politiet skriver på sine nettsider at de noen ganger kan være nødt til å skyte direkte i overkroppen for å beskytte andre eller seg selv, for eksempel fra en angripende person på kort avstand:

«Løper ti meter med for eksempel en kniv i hånden er ekstremt raskt og å treffe et bein kan være veldig vanskelig. Det er heller ikke sannsynlig at et treff i beinet umiddelbart vil stoppe angriperen», skriver politiet.

Hvor ofte skyter politiet?

Antall varselskudd og aktiv ild mot person/kjøretøy:

2021: 18 + 21
2020: 15 + 21
2019: 17 + 17
2018: 13 + 23
2017: 16 + 16

Hvor ofte dør personen som er skutt?

2021: 2
2020: 5
2019: 1
2018: 6
2017: 1

Kilde: Politiet

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.